Date   

Re: Sky Safari - iphone - GTO

Haydon Burns
 

Hello Don,

Thank you very much for your reply.  I had tried that to no avail but will keep trying.  There’s something I’m doing incorrectly.

Thanks again,
Haydon


Re: Do NOT use ASCOM Platform v. 6.5 with APCC Pro #APCC #ASCOM_V2_Driver

Yves Laroche
 

Hi Ray,

Did a point run last night and got bad results with ASCOM 6.5 SP2.  Downgraded to version ASCOM 6.4RC1 and everything went fine.

You mentioned ASCOM 6.5 SP1 beta version but I'm a bit confused.  Is the beta 6.5RC1 version the same as non-beta 6.5RC1?

Regards,
Yves



Le 31/10/20 12:31, Ray Gralak <groups3@...> a écrit :
Hi Andrew,

> If you could provide an update on when this issue will be
> fixed that would be great.

Actually, I reported on this a couple of weeks ago. ASCOM 6.5 Service Pack 1 will fix the bug (which is in ASCOM, not APCC).

However, if you want to try the beta version of ASCOM 6.5 SP1, which I have tested and confirmed has the fix, then here is the link:

https://download.ascom-standards.org/beta/ASCOMPlatform65.exe

-Ray Gralak
Author of PEMPro
Author of APCC (Astro-Physics Command Center): https://www.astro-physics.com/apcc-pro
Author of Astro-Physics V2 ASCOM Driver: https://www.siriusimaging.com/apdriver

> -----Original Message-----
> From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Andrew Jones
> Sent: Saturday, October 31, 2020 2:20 AM
> To: main@ap-gto.groups.io
> Subject: Re: [ap-gto] Do NOT use ASCOM Platform v. 6.5 with APCC Pro #APCC #ASCOM_V2_Driver
>
> Hi Howard.
>
> I spent half the night trying to create a new APPM model using ASCOM 6.5 and getting the same plate solve
> results for every image. I was about to post the issue here, when I saw your post. Any eta on when this issue will
> be resolved? I am kind of caught in a catch-22 at the moment as the latest version of SGP  and other software I
> am using to control my rig now requires ASCOM 6.5. If you could provide an update on when this issue will be
> fixed that would be great.
>
> Andrew J
>







Re: Sky Safari - iphone - GTO

Donald Rudny
 

Hi Hayden,

When you first connect SkySafari to your CP4, the mount needs to be in the Park 4 position.  There are instructions in the AP manuals on what that position is.  It’s different depending on what hemisphere you are in.  For the northern hemisphere, it would cw shaft pointing due west and level and scope pointing due South and level.  


When it connects the crosshairs should be at the southern horizon due south.  You should now be good to go.  When you disconnect, it will ask if you want to go to the park 4 position, or just disconnect.

I believe SC was suppose to update SkySafari to include other park positions, so not sure if that ever happened.  With my setup, I initialize first with APCC and then connect.  That way I can connect with last parked or any Park position.  The Luminos App will initialize is any park position.

Don Rudny
Pepeekeo, Hawaii

On Oct 31, 2020, at 10:22 AM, Haydon Burns <hayburns@...> wrote:

Hello,

Would someone mind giving me some direction on the process you go through if you use Sky Safari on a mobile device?  I can not get the app to work correctly when using go-to (the telescope goes to a random location).  I've read about having the mount in Park 4 but I've also ready something about a Park button in Sky Safari, which I can not seem to find.  The mount is polar aligned etc.  The discussions and manuals on using Sky Safari with AP mounts that I've come across do not go into as much depth as I apparently need.  (I'm using Sky Safari 6 Pro)

Thanks for any help!


Sky Safari - iphone - GTO

Haydon Burns
 

Hello,

Would someone mind giving me some direction on the process you go through if you use Sky Safari on a mobile device?  I can not get the app to work correctly when using go-to (the telescope goes to a random location).  I've read about having the mount in Park 4 but I've also ready something about a Park button in Sky Safari, which I can not seem to find.  The mount is polar aligned etc.  The discussions and manuals on using Sky Safari with AP mounts that I've come across do not go into as much depth as I apparently need.  (I'm using Sky Safari 6 Pro)

Thanks for any help!


Re: New AP900GTO CP2 Owner looking for a used CP3

Christopher Erickson
 

I would do a double-think about getting a CP4 for your new mount. Do it once, do it right. Don't have to do it over. Spend less money in the long run.


On Sat, Oct 31, 2020 at 7:08 AM Dean Jacobsen <deanjacobsen@...> wrote:
Cloudy Nights would be a good place to look too.
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin Image Gallery - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 
Amateur Radio Call Sign - W6DBJ


Re: New AP900GTO CP2 Owner looking for a used CP3

Dean Jacobsen
 

Cloudy Nights would be a good place to look too.
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin Image Gallery - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 
Amateur Radio Call Sign - W6DBJ


Re: New AP900GTO CP2 Owner looking for a used CP3

Jim Johnston
 

Dean,

No I have not.  I'm Canadian so I don't know if that matters?  I have a post wanted post on Cloudy Nights however.

Jim


Re: New AP900GTO CP2 Owner looking for a used CP3

Dean Jacobsen
 

Welcome Jim.

Have you tried Astromart?  A few years ago I wanted a spare CP3 box and got one pretty quick with a "wanted" ad on Astromart.
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin Image Gallery - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 
Amateur Radio Call Sign - W6DBJ


New AP900GTO CP2 Owner looking for a used CP3

Jim Johnston
 

New to the group and new owner of a used AP900GTO CP2 mount.

Am now looking for a used CP3 V, V1, or V2 in order to use APCC.

Anyone able to help a fellow out?

Jim


Re: Do NOT use ASCOM Platform v. 6.5 with APCC Pro #APCC #ASCOM_V2_Driver

Ray Gralak
 

Hi Andrew,

If you could provide an update on when this issue will be
fixed that would be great.
Actually, I reported on this a couple of weeks ago. ASCOM 6.5 Service Pack 1 will fix the bug (which is in ASCOM, not APCC).

However, if you want to try the beta version of ASCOM 6.5 SP1, which I have tested and confirmed has the fix, then here is the link:

https://download.ascom-standards.org/beta/ASCOMPlatform65.exe

-Ray Gralak
Author of PEMPro
Author of APCC (Astro-Physics Command Center): https://www.astro-physics.com/apcc-pro
Author of Astro-Physics V2 ASCOM Driver: https://www.siriusimaging.com/apdriver

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Andrew Jones
Sent: Saturday, October 31, 2020 2:20 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] Do NOT use ASCOM Platform v. 6.5 with APCC Pro #APCC #ASCOM_V2_Driver

Hi Howard.

I spent half the night trying to create a new APPM model using ASCOM 6.5 and getting the same plate solve
results for every image. I was about to post the issue here, when I saw your post. Any eta on when this issue will
be resolved? I am kind of caught in a catch-22 at the moment as the latest version of SGP and other software I
am using to control my rig now requires ASCOM 6.5. If you could provide an update on when this issue will be
fixed that would be great.

Andrew J


Re: How do I diagnose a motor stall? #APCC

Roland Christen
 

You might want to increase your voltage to 16 or even 18 volts. Turning the slew speed down to 900x will also help.

Rolando



-----Original Message-----
From: Luca Marinelli <photo@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Sat, Oct 31, 2020 8:13 am
Subject: [ap-gto] How do I diagnose a motor stall? #APCC

Last night it was the first sub-freezing night we have had this year. I was imaging in the observatory and this morning I found the Mach1 parked in place with APCC displaying an error indicating a motor stall. Upon inspection of the SGP log, the imaging run had completed and a park mount command had been issued, the ASCOM driver reported back that the mount had been parked, albeit not at Park 3 postion. How do I diagnose what happened? I am wondering if it is simply that I should back off the slew rate to 900x for the Winter or if it is an indication that the mount needs to be regreased. I am attaching a link to the zipped log file and a screen shot.

APCC log files

Thanks!

Luca



Re: 1100GTO production updates?

Jeff B
 

Marge, you and Roland picky?

Well, I don't believe that for a moment. 😀

Jeff

BTW, thanks for being picky all these years. 👍

On Sat, Oct 31, 2020 at 1:38 AM Marj Christen <marj@...> wrote:

Yes, too messy and our volume is too high. No desire to get into that business. We send hundreds of parts out each week. I think we are their pickiest customer.   :^)

 

Clear Skies,

 

Marj Christen

Astro-Physics, Inc

11250 Forest Hills Rd

Machesney Park, IL 61115

Phone: 815-282-1513

Fax: 815-282-9847

www.astro-physics.com

 

From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Pete Mumbower
Sent: Friday, October 30, 2020 2:40 PM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] 1100GTO production updates?

 

Thank you for the quick reply and update! I can imagine the backlog at manufacturing services like anodizing, heat treating, etc... from Covid. Honestly I would of guessed you would have in-house anodizing, then again it is messy. I remember no-so fondly of doing plating when I worked in tool & die many years ago.

Pete


How do I diagnose a motor stall? #APCC

Luca Marinelli
 

Last night it was the first sub-freezing night we have had this year. I was imaging in the observatory and this morning I found the Mach1 parked in place with APCC displaying an error indicating a motor stall. Upon inspection of the SGP log, the imaging run had completed and a park mount command had been issued, the ASCOM driver reported back that the mount had been parked, albeit not at Park 3 postion. How do I diagnose what happened? I am wondering if it is simply that I should back off the slew rate to 900x for the Winter or if it is an indication that the mount needs to be regreased. I am attaching a link to the zipped log file and a screen shot.

APCC log files

Thanks!

Luca



Re: Do NOT use ASCOM Platform v. 6.5 with APCC Pro #APCC #ASCOM_V2_Driver

Andrew J
 

Hi Howard.

I spent half the night trying to create a new APPM model using ASCOM 6.5 and getting the same plate solve results for every image. I was about to post the issue here, when I saw your post. Any eta on when this issue will be resolved? I am kind of caught in a catch-22 at the moment as the latest version of SGP  and other software I am using to control my rig now requires ASCOM 6.5. If you could provide an update on when this issue will be fixed that would be great.

Andrew J


Re: 1100GTO production updates?

 

Yes, too messy and our volume is too high. No desire to get into that business. We send hundreds of parts out each week. I think we are their pickiest customer.   :^)

 

Clear Skies,

 

Marj Christen

Astro-Physics, Inc

11250 Forest Hills Rd

Machesney Park, IL 61115

Phone: 815-282-1513

Fax: 815-282-9847

www.astro-physics.com

 

From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Pete Mumbower
Sent: Friday, October 30, 2020 2:40 PM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] 1100GTO production updates?

 

Thank you for the quick reply and update! I can imagine the backlog at manufacturing services like anodizing, heat treating, etc... from Covid. Honestly I would of guessed you would have in-house anodizing, then again it is messy. I remember no-so fondly of doing plating when I worked in tool & die many years ago.

Pete


Re: 1100GTO production updates?

Pete Mumbower
 

Thank you for the quick reply and update! I can imagine the backlog at manufacturing services like anodizing, heat treating, etc... from Covid. Honestly I would of guessed you would have in-house anodizing, then again it is messy. I remember no-so fondly of doing plating when I worked in tool & die many years ago.

Pete


Re: 1100GTO production updates?

Roland Christen
 

Machining is pretty much finished for the first half of the run. Finishing is proceeding now but anodizing is slowing us down (subcontractor backlogged due to Covid). We're estimating that the first mounts of this run will go out in December.

Roland Christen

-----Original Message-----
From: Pete Mumbower <pmumbower@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Fri, Oct 30, 2020 2:16 pm
Subject: [ap-gto] 1100GTO production updates?

Can any of the A-P folks give an update where the 1100GTO are at in production or is still mostly the Mach2GTO?

Thanks and appreciate the focus on quality over quantity!

Pete


1100GTO production updates?

Pete Mumbower
 

Can any of the A-P folks give an update where the 1100GTO are at in production or is still mostly the Mach2GTO?

Thanks and appreciate the focus on quality over quantity!

Pete


Re: UV-IR Filters in Front of R, G and B Filters

christian viladrich
 

Yes indeed, most L filters filter ou UV and IR. See some measurements here :

http://astrosurf.com/viladrich/astro/instrument/filters/Filters.html

Best regards

Christian

Le 30/10/2020 à 17:41, CurtisC via groups.io a écrit :
Don't standard "luminance" filters (e.g. Astrodon) filter out UV and IR?


Re: UV-IR Filters in Front of R, G and B Filters

CurtisC
 

Don't standard "luminance" filters (e.g. Astrodon) filter out UV and IR?

8421 - 8440 of 82387