Date   

Re: APCC "don't unpack" question

Linda Thomas
 

George,

Thanks so much for the response! Unfortunately, that didn’t change things. Here’s a screenshot:


Looks like we have things set up like you suggested. The AP1600 has a CP3 if that makes a difference. APCC Pro and the ASCOM driver are up to date.

Linda

On Aug 12, 2021, at 11:16 AM, George <george@...> wrote:

Linda,

Two things to do:
1- Open "Edit ASCOM Drive Settings" and expand it to show the 2nd section.  Uncheck the "Enable Mount Tracking on Unpark" box; then click OK to exit
2- Open "Edit Initialize Mount Settings" and set the "Set Tracking Rate" to "Zero" in the dropdown.

Regards,

George

George Whitney
Astro-Physics, Inc.
Phone:  815-222-6538 (direct line)
Phone:  815-282-1513 (office)
Email:  george@...

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Linda Thomas
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:50 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] APCC "don't unpack" question

I’m currently part of an imaging team that is using an AP1600 and we’re using APCC. Currently, the initialization is set to “don’t unpark” which is what we want but upon initilization, APCC seems to think we didn’t really mean it and tells us if we don’t hit cancel within a certain window it is going to unpark on us anyway.

Is there a way to prevent that behavior? We’d really like APCC to believe us when we said not to unpark.

Thanks!

Linda











Re: APCC "don't unpack" question

Sam Saeed
 

Thank you George. I have the same issue. 

Here’s another question:
In the “Park” window under the “Unpark” section, should the “Stop Tracking after unparking” be checked or unchecked with this scenario?

Sam Saeed




On Thursday, August 12, 2021, 8:16 AM, George <george@...> wrote:

Linda,

Two things to do:
1- Open "Edit ASCOM Drive Settings" and expand it to show the 2nd section.  Uncheck the "Enable Mount Tracking on Unpark" box; then click OK to exit
2- Open "Edit Initialize Mount Settings" and set the "Set Tracking Rate" to "Zero" in the dropdown.

Regards,

George

George Whitney
Astro-Physics, Inc.
Phone:  815-222-6538 (direct line)
Phone:  815-282-1513 (office)
Email:  george@...

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Linda Thomas
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:50 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] APCC "don't unpack" question

I’m currently part of an imaging team that is using an AP1600 and we’re using APCC. Currently, the initialization is set to “don’t unpark” which is what we want but upon initilization, APCC seems to think we didn’t really mean it and tells us if we don’t hit cancel within a certain window it is going to unpark on us anyway.

Is there a way to prevent that behavior? We’d really like APCC to believe us when we said not to unpark.

Thanks!

Linda










Re: APCC "don't unpack" question

George
 

Linda,

Two things to do:
1- Open "Edit ASCOM Drive Settings" and expand it to show the 2nd section. Uncheck the "Enable Mount Tracking on Unpark" box; then click OK to exit
2- Open "Edit Initialize Mount Settings" and set the "Set Tracking Rate" to "Zero" in the dropdown.

Regards,

George

George Whitney
Astro-Physics, Inc.
Phone:  815-222-6538 (direct line)
Phone:  815-282-1513 (office)
Email:  george@...

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Linda Thomas
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:50 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] APCC "don't unpack" question

I’m currently part of an imaging team that is using an AP1600 and we’re using APCC. Currently, the initialization is set to “don’t unpark” which is what we want but upon initilization, APCC seems to think we didn’t really mean it and tells us if we don’t hit cancel within a certain window it is going to unpark on us anyway.

Is there a way to prevent that behavior? We’d really like APCC to believe us when we said not to unpark.

Thanks!

Linda


Re: APCC "don't unpark" question

Linda Thomas
 

Thanks, Dale!

We did, but just tried with it off and it behaves the same way.

On Aug 12, 2021, at 11:06 AM, Dale Ghent <daleg@...> wrote:


In the Initialize Mount settings (Settings > Edit Initialize Mount Settings), do you also have the "Set Tracking Rate" checkbox ticked?

I don't have my mount connected up at the moment so I can't verify this, but I seem to recall the two settings not being compatible if you're telling it to not unpark but are also trying to set a tracking rate. Deselecting the "Set Tracking Rate" option, if it is set, might be needed.


On Aug 12, 2021, at 10:49, Linda Thomas <linda@...> wrote:

I’m currently part of an imaging team that is using an AP1600 and we’re using APCC. Currently, the initialization is set to “don’t unpark” which is what we want but upon initilization, APCC seems to think we didn’t really mean it and tells us if we don’t hit cancel within a certain window it is going to unpark on us anyway.

Is there a way to prevent that behavior? We’d really like APCC to believe us when we said not to unpark.

Thanks!

Linda








Re: PEMPRO Question

Wendelin Burkhardt
 

Ray

Thank you for clearing that up for me.

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Ray
Gralak
Sent: Thursday, August 12, 2021 4:20 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] PEMPRO Question

Hi Wendel,

My question is does the 2nd curve now include the effects of the
original PEC curve and do I now just upload the new curve to the mount?
No, the second curve does not include the effects of the first curve.

If you want to combine the first and second curves, you would have to merge
them on PEMPro's Refine tab, then upload the merged curve to the mount.

-Ray

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf
Of Wendelin Burkhardt
Sent: Wednesday, August 11, 2021 10:57 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] PEMPRO Question

Ray,



I have generated a PEC curve with PEMPRO and PEC turned off on the
mount and found that for most of the cycle it did an excellent job
with the mounts PE. However in one section there was an issue. So I
ran PEMPRO again with the PEC engaged to collect data on it to attempt
to refine the PEC curve. That 2nd PEC curve run with the PEC on shows
the issue was eliminated. My question is does the 2nd curve now include
the effects of the original PEC curve and do I now just upload the new curve
to the mount? This is my first time doing this and not sure if I need to
generate another PEC curve completely without the PEC on.



Wendel Burkhardt




Re: APCC "don't unpack" question

Dale Ghent
 

In the Initialize Mount settings (Settings > Edit Initialize Mount Settings), do you also have the "Set Tracking Rate" checkbox ticked?

I don't have my mount connected up at the moment so I can't verify this, but I seem to recall the two settings not being compatible if you're telling it to not unpark but are also trying to set a tracking rate. Deselecting the "Set Tracking Rate" option, if it is set, might be needed.

On Aug 12, 2021, at 10:49, Linda Thomas <linda@...> wrote:

I’m currently part of an imaging team that is using an AP1600 and we’re using APCC. Currently, the initialization is set to “don’t unpark” which is what we want but upon initilization, APCC seems to think we didn’t really mean it and tells us if we don’t hit cancel within a certain window it is going to unpark on us anyway.

Is there a way to prevent that behavior? We’d really like APCC to believe us when we said not to unpark.

Thanks!

Linda




Re: PEMPRO Question

George
 

Brian,

 

We ship the mounts with a PE curve installed.   If you have Absolute Encoders on your 1100 or 1600 mount, then the PE curve is irrelevant as the encoders eliminate PE.   I disable the PEM since I have encoders, but it doesn’t matter if it is on or off , as the encoders override it.

 

Regards,

 

George

 

George Whitney

Astro-Physics, Inc.

Phone:  815-222-6538 (direct line)

Phone:  815-282-1513 (office)

Email:  george@...

 

From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Brian Valente
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:50 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] PEMPRO Question

 

George 

 

My understanding is that our 1600 with absolute encoders do not use PEC, and PEC appears disabled in the mount. 

 

Which is fine because of the encoders, but I did want to clarify that

 

I assume that's the case with any AP mount with absolute encoders?

 

On Thu, Aug 12, 2021 at 7:30 AM George <george@...> wrote:

Tom,

 

Yes, our 1100 and 1600 mounts are shipped with a corrected PE curve installed.

 

Regards,

 

George

 

George Whitney

Astro-Physics, Inc.

Phone:  815-222-6538 (direct line)

Phone:  815-282-1513 (office)

Email:  george@...

 

From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Tom Blahovici
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:18 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] PEMPRO Question

 

When one purchases a mount, does it include the refined curve? It appears to make a huge difference. Please check out the post in the files here, done by Roland that shows its effects.
Tom


 

--

Brian 

 

 

 

Brian Valente


Re: PEMPRO Question

 

George 

My understanding is that our 1600 with absolute encoders do not use PEC, and PEC appears disabled in the mount. 

Which is fine because of the encoders, but I did want to clarify that

I assume that's the case with any AP mount with absolute encoders?

On Thu, Aug 12, 2021 at 7:30 AM George <george@...> wrote:

Tom,

 

Yes, our 1100 and 1600 mounts are shipped with a corrected PE curve installed.

 

Regards,

 

George

 

George Whitney

Astro-Physics, Inc.

Phone:  815-222-6538 (direct line)

Phone:  815-282-1513 (office)

Email:  george@...

 

From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Tom Blahovici
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:18 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] PEMPRO Question

 

When one purchases a mount, does it include the refined curve? It appears to make a huge difference. Please check out the post in the files here, done by Roland that shows its effects.
Tom



--
Brian 



Brian Valente


APCC "don't unpack" question

Linda Thomas
 

I’m currently part of an imaging team that is using an AP1600 and we’re using APCC. Currently, the initialization is set to “don’t unpark” which is what we want but upon initilization, APCC seems to think we didn’t really mean it and tells us if we don’t hit cancel within a certain window it is going to unpark on us anyway.

Is there a way to prevent that behavior? We’d really like APCC to believe us when we said not to unpark.

Thanks!

Linda


Re: PEMPRO Question

George
 

Tom,

 

Most welcome!

 

Regards,

 

George

 

George Whitney

Astro-Physics, Inc.

Phone:  815-222-6538 (direct line)

Phone:  815-282-1513 (office)

Email:  george@...

 

From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Tom Blahovici
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:44 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] PEMPRO Question

 

Great!
Thanks


Re: PEMPRO Question

Tom Blahovici
 

Great!
Thanks


Re: PEMPRO Question

George
 

Tom,

 

Yes, our 1100 and 1600 mounts are shipped with a corrected PE curve installed.

 

Regards,

 

George

 

George Whitney

Astro-Physics, Inc.

Phone:  815-222-6538 (direct line)

Phone:  815-282-1513 (office)

Email:  george@...

 

From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Tom Blahovici
Sent: Thursday, August 12, 2021 9:18 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] PEMPRO Question

 

When one purchases a mount, does it include the refined curve? It appears to make a huge difference. Please check out the post in the files here, done by Roland that shows its effects.
Tom


Re: PEMPRO Question

Tom Blahovici
 

When one purchases a mount, does it include the refined curve? It appears to make a huge difference. Please check out the post in the files here, done by Roland that shows its effects.
Tom


APCC - Error "SyncTarget: Valid Alt/Az. RA/Dec. HA/Dec has not been received (APT TOOL) #APCC

Erkaslan Aygen
 

Greetings from Switzerland,

I am quite a new owner of an AP 1100 GTO and I need some help regarding the below error message that I am getting in APCCafter plate-solving (in APT tool) and then synchronizing the coordinates with the mount. 

  • SyncTarget: Valid Alt/Az. RA/Dec. HA/Dec has not been received.
Has anyone any idea ? 

Despite of the error, it seems that APCC is indeed synchronizing with the imagining software.

I would appreciate some support.

My best regards,
A.


Re: APPC/APPM

Ray Gralak
 

Hi Bruce,

1. In a very small nutshell, how can a pointing model improve tracking?
Tracking rate corrections are calculated by the change in the pointing error. The all-sky model's accuracy goes up roughly as the square root of the number of data points in each hemisphere model.

2. Why would you need such a model on a scope with encoders?
Encoders create perfect tracking in a theoretical environment with perfect polar alignment, no atmosphere, and no gravity.

A model corrects for real-life errors such as refraction, polar alignment, and telescope flexure.

3. How much improvement can you expect in unguided imaging with a mount without encoders?
That depends on your setup and image scale. Rigid setups, with repeatable pointing accuracy, will usually have the greatest unguided performance.

I have been hesitant to buy the APPC given that it comes
with the Mach2. Hate to pay for the same thing twice. :-) But, if it really works.....
You can ask A-P for a 30-day trial to test it out.

-Ray

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Bruce McMath
Sent: Tuesday, August 10, 2021 6:57 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] APPC/APPM

three quick questions:



1. In a very small nutshell, how can a pointing model improve tracking?
2. Why would you need such a model on a scope with encoders?
3. How much improvement can you expect in unguided imaging with a mount without encoders?


I have a 900 mount and take lots of unguided images for photometry - over a hundred thousand todate. A big
factor in the quality of my data is tracking-related, costing me a lot of time filtering out the worst. I am in line for a
Mach2 but who knows when that will become reality. I have been hesitant to buy the APPC given that it comes
with the Mach2. Hate to pay for the same thing twice. :-) But, if it really works.....
--
James (Bruce) McMath


Re: PEMPRO Question

Ray Gralak
 

Hi Wendel,

My question is does the 2nd curve now include the effects of the
original PEC curve and do I now just upload the new curve to the mount?
No, the second curve does not include the effects of the first curve.

If you want to combine the first and second curves, you would have to merge them on PEMPro's Refine tab, then upload the merged
curve to the mount.

-Ray

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Wendelin Burkhardt
Sent: Wednesday, August 11, 2021 10:57 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] PEMPRO Question

Ray,



I have generated a PEC curve with PEMPRO and PEC turned off on the mount and found that for most of the
cycle it did an excellent job with the mounts PE. However in one section there was an issue. So I ran PEMPRO
again with the PEC engaged to collect data on it to attempt to refine the PEC curve. That 2nd PEC curve run with
the PEC on shows the issue was eliminated. My question is does the 2nd curve now include the effects of the
original PEC curve and do I now just upload the new curve to the mount? This is my first time doing this and not
sure if I need to generate another PEC curve completely without the PEC on.



Wendel Burkhardt




Re: APCC Setup help request for new AP1100

Ray Gralak
 

Hi Dave,

I am glad you solved the connection issue!

-Ray

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of dcraft34@...
Sent: Tuesday, August 10, 2021 8:37 PM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] APCC Setup help request for new AP1100

Hi Ray,

Thanks for your replies. I thing this situation is now resolved, and I’m posting this for closure and maybe for
information helping others.

I listened when you mentioned that most ethernet connections occur via a switch and that my peer-to-peer direct
connection was non-standard.

Rather than bug Daleen and George, I simply purchsed an ethernet switch and inserted it in the ethernet path
between my computer and my CP-4.

I then had an operative ‘magnify glass’ button and selected the only available IP address. Then clicked ‘connect
to APver2 Driver’ and got error message.

I then clicked ‘connect to mount’ and was instantly connected to the mount. I had changed nothing else.
Everything now seems functional and proper. All seems well.

Clearly, there was somethinbg I had missed.

I will have fun now. Thanks for your help.

Dave


Re: Balance: what happens at Meridian flip?

Tom Blahovici
 

Hi,
Yes the manual on your site, says to have the counterweight side slightly heavy as well as the camera end in dec.
Tom


PEMPRO Question

Wendelin Burkhardt
 

Ray,

 

I have generated a PEC curve with PEMPRO and PEC turned off on the mount and found that for most of the cycle it did an excellent job with the mounts PE.  However in one section there was an issue.  So I ran PEMPRO again with the PEC engaged to collect data on it to attempt to refine the PEC curve.  That 2nd PEC curve run with the PEC on shows the issue was eliminated.  My question is does the 2nd curve now include the effects of the original PEC curve and do I now just upload the new curve to the mount?  This is my first time doing this and not sure if I need to generate another PEC curve completely without the PEC on.

 

Wendel Burkhardt

 


Re: APCC Setup help request for new AP1100

dcraft34@comcast.net
 

Hi Ray,

Thanks for your replies. I thing this situation is now resolved, and I’m posting this for closure and maybe for information helping others.

I listened when you mentioned that most ethernet connections occur via a switch and that my peer-to-peer direct connection was non-standard.

Rather than bug Daleen and George, I simply purchsed an ethernet switch and inserted it in the ethernet path between my computer and my CP-4.

I then had an operative ‘magnify glass’ button and selected the only available IP address. Then clicked ‘connect to APver2 Driver’ and got error message.

I then clicked ‘connect to mount’ and was instantly connected to the mount. I had changed nothing else. Everything now seems functional and proper. All seems well.

Clearly, there was somethinbg I had missed.

I will have fun now. Thanks for your help.

Dave

8181 - 8200 of 88107