Date   

Sudden run-away during imaging run #APCC #Guiding

Endymion
 

I was imaging this evening and suddenly the stars started streaking across the image (after about 2 hours running fine).  It wasn't a fast slew and I watched it continue across several images (150s exposures) before I stopped it.  I wasn't anywhere near limits in the axis positions.   The software configuration is  NINA->PHD2->AP ASCOM->APCC.   I am connected via USB (short) to the AP1100 control box.   I have the PHD and APCC logs.   How do I go about debugging this? I certainly don't want it to happen when I'm not watching the session.

Thanks,
John


Re: Error in APCC pro reading RA encoder on Mach2 #appc #Mach2GTO

Endymion
 

I also get occasional Error Reading RA encoder or Error Reading Dec encoder.  It seemed to start after I had an issue fixed with the control box several months ago.     I figured out how to get to the error window by closing it from the task bar and then reopening.  Still happens on the order of once every two imaging sessions.   


Re: Mach2 with CP five jiggling while tracking

Allen Ruckle
 

Roland,  
      Here is an image with the results from accessing the mount with APCC to get the list of values requested,
hopefully you have previously solved the issue.

I have a C14 with HyperStar and Mirror less Canon RP. 

Thank you for your help.

PS  I used the mount and telescope tonight controlling everything with my ASIair Pro.

aruckle


Re: east/west Plate solving with an SCT

weems@...
 

I had a problem like that with my C14 when I first got it (used). It turned out that the mirror had come loose from the mount. Mirror flop was nearly a degree. I would center something near the meridian, center the finder on it, then flip to the other side of the meridian, and when it was centered, it would be nearly out of view in the finder. I had it on a G11 at the time, and it took dozens of points to build a model, which had some very strange terms, and never pointed accurately. Collimating was also only good in the area of the sky where it was originally done.

Normal mirror flop, now that it’s fixed, is under an arc minute.

Chip


Re: "Shrink" button no longer there?

Peter Nagy
 

Ray,

That looks much better.

Thanks,
Peter


Re: "Shrink" button no longer there?

Ray Gralak
 

Hi Peter,

You have two choices:

1. Uncheck the box in the driver that says "Expand window to show all contents". You check the box to expand, and uncheck to restore. At least this was the intended behavior!

2. Given people seem to complain about the checkbox not being obvious enough, the beta version 5.40.00 changes the behavior:

https://www.gralak.com/apdriver/AstroPhysics_V2_Setup_5.40.00.exe

-Ray

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Peter Nagy
Sent: Wednesday, November 10, 2021 11:42 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] "Shrink" button no longer there?

Hi Ray,

It's been a long time since I've imaged. I setup my equipment indoors to make sure everything is working
properly and of course everything works so far. One thing I noticed that if I click on the "EXPAND" button of
your A-P V2 ASCOM driver version 5.30.10, the window properly expands but I no longer see the "EXPAND"
button being replaced by a "SHRINK" button. That means I can no longer shrink the ASCOM mount driver
screen to a minimum and it obstructs more than 50% of the monitor screen. I have to minimize the ASCOM
mount driver window to view other apps.

It's not really a big deal but kind of a minor inconvenience not to be able to shrink your mount ASCOM driver
window without completely minimizing the this window.

Peter


Re: #APCC and The SkyX #APCC

mjb87@...
 

TSX and APCC play well together. No issues.  However, TSX is a beast and for simple pointing I prefer SkySafari Pro. What's nice is that I can set it up on my phone and thus move the mount around however I want, and even adjust pointing sitting in my house 800 feet away.


"Shrink" button no longer there?

Peter Nagy
 

Hi Ray,

It's been a long time since I've imaged. I setup my equipment indoors to make sure everything is working properly and of course everything works so far. One thing I noticed that if I click on the "EXPAND" button of your A-P V2 ASCOM driver version 5.30.10, the window properly expands but I no longer see the "EXPAND" button being replaced by a "SHRINK" button. That means I can no longer shrink the ASCOM mount driver screen to a minimum and it obstructs more than 50% of the monitor screen. I have to minimize the ASCOM mount driver window to view other apps.

It's not really a big deal but kind of a minor inconvenience not to be able to shrink your mount ASCOM driver window without completely minimizing the this window.

Peter


Re: Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Roland Christen
 

Maxim is not being run as administrator in my case. However, the MaximDL - ASCOM connection in this case is another instance where Maxim is not working as it should. It used to work in the past but for some reason does not any more.

Roland

-----Original Message-----
From: Ray Gralak <iogroups@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 11:07 am
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

> If I connect Maxim DL directly without APCC, it brings up the ASCOM driver but will show an error message
> saying that the mount cannot be found.
> If I connect SkyX first, without APCC, and let it bring up the ASCOM driver, then Maxim DL will connect to the
> driver and will show tracking at the sidereal rate. However, after a first slew from Maxim it will not update to
> tracking once the slew is completed.

If MaximDL is being run "as administrator" in your first case, it can use a different COM port than when run as a regular user. That's because there can be two separate ASCOM driver instances running simultaneously (administrator and regular user). The administrator and user instances of the ASCOM driver have separately configurable COM port numbers.  The driver will not be able to connect if the administrator driver instance is using the wrong COM port, or if the COM port is already in use by the regular user instance of the ASCOM driver.

-Ray

> -----Original Message-----
> From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Roland Christen via groups.io
> Sent: Wednesday, November 10, 2021 8:32 AM
> To: main@ap-gto.groups.io
> Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window
>
> Ray,
>
>
> If I connect Maxim DL directly without APCC, it brings up the ASCOM driver but will show an error message
> saying that the mount cannot be found.
> If I connect SkyX first, without APCC, and let it bring up the ASCOM driver, then Maxim DL will connect to the
> driver and will show tracking at the sidereal rate. However, after a first slew from Maxim it will not update to
> tracking once the slew is completed.
>
>
>
> Roland
>
> -----Original Message-----
> From: Ray Gralak <iogroups@...>
> To: main@ap-gto.groups.io
> Sent: Wed, Nov 10, 2021 8:20 am
> Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window
>
>
> Hi Mike,
>
> I have MaximDL 6.29 installed, but I cannot reproduce the behavior that you mentioned. I could not find
> anything obviously wrong in the APCC logs that you provided yesterday.
>
> Can you provide the exact steps you used to produce this problem? You could even do this in the day if you
> wanted.
>
> And if you can reproduce it, please use the APCC Log zipper and include both APCC and ASCOM logs in the
> zip file.
>
> -Ray
>
>
>
> > -----Original Message-----
> > From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of M Hambrick
> > Sent: Wednesday, November 10, 2021 5:54 AM
> > To: main@ap-gto.groups.io
> > Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window
> >
> > Hi Roland
> >
> > I would be interested to know what they tell you. They are pretty much taking the stance with me that it is not
> a
> > MaxIm DL problem and must be something with APCC or the AP ASCOM V2 Driver.
> >
> >  How are you connecting your mount (CPX) to your computer ? USB, Ethernet, Serial, or Wireless ? I have
> > been using an ethernet cable.
> >
> > Mike
> >
>
>
>
>
>
>
>
>
> --
> Roland Christen
> Astro-Physics
>







--
Roland Christen
Astro-Physics


Re: Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Ray Gralak
 

If I connect Maxim DL directly without APCC, it brings up the ASCOM driver but will show an error message
saying that the mount cannot be found.
If I connect SkyX first, without APCC, and let it bring up the ASCOM driver, then Maxim DL will connect to the
driver and will show tracking at the sidereal rate. However, after a first slew from Maxim it will not update to
tracking once the slew is completed.
If MaximDL is being run "as administrator" in your first case, it can use a different COM port than when run as a regular user. That's because there can be two separate ASCOM driver instances running simultaneously (administrator and regular user). The administrator and user instances of the ASCOM driver have separately configurable COM port numbers. The driver will not be able to connect if the administrator driver instance is using the wrong COM port, or if the COM port is already in use by the regular user instance of the ASCOM driver.

-Ray

-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of Roland Christen via groups.io
Sent: Wednesday, November 10, 2021 8:32 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Ray,


If I connect Maxim DL directly without APCC, it brings up the ASCOM driver but will show an error message
saying that the mount cannot be found.
If I connect SkyX first, without APCC, and let it bring up the ASCOM driver, then Maxim DL will connect to the
driver and will show tracking at the sidereal rate. However, after a first slew from Maxim it will not update to
tracking once the slew is completed.



Roland

-----Original Message-----
From: Ray Gralak <iogroups@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 8:20 am
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window


Hi Mike,

I have MaximDL 6.29 installed, but I cannot reproduce the behavior that you mentioned. I could not find
anything obviously wrong in the APCC logs that you provided yesterday.

Can you provide the exact steps you used to produce this problem? You could even do this in the day if you
wanted.

And if you can reproduce it, please use the APCC Log zipper and include both APCC and ASCOM logs in the
zip file.

-Ray



-----Original Message-----
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of M Hambrick
Sent: Wednesday, November 10, 2021 5:54 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Hi Roland

I would be interested to know what they tell you. They are pretty much taking the stance with me that it is not
a
MaxIm DL problem and must be something with APCC or the AP ASCOM V2 Driver.

How are you connecting your mount (CPX) to your computer ? USB, Ethernet, Serial, or Wireless ? I have
been using an ethernet cable.

Mike







--
Roland Christen
Astro-Physics


Re: Error in APCC pro reading RA encoder on Mach2 #appc #Mach2GTO

Terri Zittritsch
 

Thanks Ray, will do on next clear evening.   Just remember I live in Vermont ;-) 

Terri



On Wed, Nov 10, 2021 at 09:28 AM, Ray Gralak wrote:
Hi Terri,

I made a possible fix for the invisible error log window issue in the latest APCC Pro beta (v1.9.1.5) that I built yesterday. It also has the fix that Howard mentioned for the Dec/RA Encoder warnings. Although it is technically a beta it is pretty solid, so if you have a chance, please give it a try:

https://www.apastrosoftware.com/apcc_download/APCC_Pro_BETA_Setup_1.9.1.5.exe


Re: #APCC and The SkyX #APCC

Roland Christen
 


It seems like The Sky X is that platform but I cannot get it to connect to the mount. 
SkyX connects to the mount via the ASCOM driver. You need to set SkyX up to connect to ASCOM mount. Make sure that the ASCOM driver is connected to an appropriate COM port. Use the computer's Device Manager to find the available com port and set up the ASCOM driver to connect to that com port.

Rolando

-----Original Message-----
From: Thomas Giannaccini <tgiann3@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 10:36 am
Subject: [ap-gto] #APCC and The SkyX

I’m new to APCC and have been working my way around the program. I did browse the manual. I see the section where I can enter coordinates to slew to a target in APCC and I am able to grossly find targets this way  but I would like a point and click solution with a high degree of refinement in target selection. My end goal is astrophotography so having integrated functionality is key. 

I tether my mount via Ethernet. I use a DSLR which connects to Backyard Nikon via usb. As soon as I get this sorted I’ll be adding a Lodestar Pro guide camera, QHY 163M camera, Starlight Xpress filter wheel, and eventually a  Nitecrawler focuser; all incrementally.

I have both The Sky X and Starry Night. I’m looking for the easiest way to get point an click slewing functionality in a platform which easily lends itself to AstroPhotography. It seems like The Sky X is that platform but I cannot get it to connect to the mount. 

Is there any type of workflow or tutorial which walks someone through this process? I thought I would ask here before calling in.

Thank you in advance,

Tom
--
CN: HasAnyoneSeenMyNeblua

--
Roland Christen
Astro-Physics


Re: Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Roland Christen
 


Another thing you can try: if you have a planetarium program, if this happens again, try invoking a slew from the planetarium program to see if the driver is stuck or MaximDL.
You can slew from a planetarium program and Maxim is NOT stuck. It's only if you slew with Maxim. It has nothing to do with matching coordinate targets. A simple button push slew in Maxim causes the same problem.

Roland

-----Original Message-----
From: Ray Gralak <iogroups@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 10:24 am
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Ø  10. Note that the Mount status in APCC and the AP-V2 Telescope Driver looked OK
 
If the driver and APCC indicated the mount status as normal, this points to a possible MaximDL issue. It might be that MaximDL is looking to match the target J2000 coordinates, and they were slightly different. The mount only uses local apparent (aka JNow).
 
Another thing you can try: if you have a planetarium program, if this happens again, try invoking a slew from the planetarium program to see if the driver is stuck or MaximDL.
 
-Ray
 
From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of M Hambrick
Sent: Wednesday, November 10, 2021 8:14 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window
 
Hi Ray

Thanks for weighing in on this issue. I guess my question to you is whether you know of any reason why the mount status would stop being sent to MaxIm DL. The folks at Diffraction Limited say that this is not a MaxIm problem. Roland's comment suggests that it is not an APCC problem because he experienced the same kind of problems when running from just the ASCOM Driver.

I am going to try to set everything up indoors later today to see if I can reproduce the problem. However, I can describe as best as I can remember the steps and observations that I made when this happened. I have a few screen shots.
  1. Connected the camera USB cables and ethernet cable from the mount to my laptop
  2. Powered up the mount
  3. Launched APCC and connected to the mount (using ethernet cable peer to peer) - successful connection
  4. Connected to the AP-V2 Driver - successful connection
  5. Checked virtual port from ASCOM V2 Telescope Driver - Got the Mount found message
  6. Launched MaxIm DL. Connected to the cameras and started cooling
  7. Opened the Observatory Control in MaxIm DL and connected to the telescope (Astro-Physics GTO V2 Mount) - successful
  8. Opened the Catalog tab in the MaxIm Observatory Control window and searched for M57. Clicked on GoTo button and the mount slewed to M57.
  9. Searched in the Catalog tab for Vega. At this time the GoTo button was greyed out. The Telescope status indicated that MaxIm thought that the mount was still slewing when in fact it was in the normal tracking mode (see screen shots below from the other night).
  10. Note that the Mount status in APCC and the AP-V2 Telescope Driver looked OK
  11. I disconnected the mount from MaxIm (with dificulty since MaxIM thought the mount was still moving) and reconnected it. The mount status in MaxIm appeared to be normal (in the tracking mode). From APCC I then parked the mount. There is a screen shot below that shows the status in MaxIm after the mount was parked.
   

--
Roland Christen
Astro-Physics


Re: Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Roland Christen
 

It is NOT a problem with APCC! It does the same with APCC out of the loop. Maxim is not picking up the ASCOM driver status after a slew. It's as simple as that. Why it doesn't is a mystery.

Roland

-----Original Message-----
From: M Hambrick <mhambrick563@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 10:13 am
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Hi Ray

Thanks for weighing in on this issue. I guess my question to you is whether you know of any reason why the mount status would stop being sent to MaxIm DL. The folks at Diffraction Limited say that this is not a MaxIm problem. Roland's comment suggests that it is not an APCC problem because he experienced the same kind of problems when running from just the ASCOM Driver.

I am going to try to set everything up indoors later today to see if I can reproduce the problem. However, I can describe as best as I can remember the steps and observations that I made when this happened. I have a few screen shots.

  1. Connected the camera USB cables and ethernet cable from the mount to my laptop
  2. Powered up the mount
  3. Launched APCC and connected to the mount (using ethernet cable peer to peer) - successful connection
  4. Connected to the AP-V2 Driver - successful connection
  5. Checked virtual port from ASCOM V2 Telescope Driver - Got the Mount found message
  6. Launched MaxIm DL. Connected to the cameras and started cooling
  7. Opened the Observatory Control in MaxIm DL and connected to the telescope (Astro-Physics GTO V2 Mount) - successful
  8. Opened the Catalog tab in the MaxIm Observatory Control window and searched for M57. Clicked on GoTo button and the mount slewed to M57.
  9. Searched in the Catalog tab for Vega. At this time the GoTo button was greyed out. The Telescope status indicated that MaxIm thought that the mount was still slewing when in fact it was in the normal tracking mode (see screen shots below from the other night).
  10. Note that the Mount status in APCC and the AP-V2 Telescope Driver looked OK
  11. I disconnected the mount from MaxIm (with dificulty since MaxIM thought the mount was still moving) and reconnected it. The mount status in MaxIm appeared to be normal (in the tracking mode). From APCC I then parked the mount. There is a screen shot below that shows the status in MaxIm after the mount was parked.
   

--
Roland Christen
Astro-Physics


Re: Mach2 with CP five jiggling while tracking

 

>>>It is caused by a high inertial load on the mount (large heavy scopes with lots of counterweights) that needs a higher damping factor in the control loop. Simple adjustment in software really.

I can vouch for that - Roland helped us with these settings on our CDK20 which is nearly 200lb on our AP1600. A few software tweaks improved performance considerably



On Wed, Nov 10, 2021 at 8:38 AM Roland Christen via groups.io <chris1011=aol.com@groups.io> wrote:
No, it is not SDE that is causing this. The Mach2 and our other encoder mounts do not have SDE. It is caused by a high inertial load on the mount (large heavy scopes with lots of counterweights) that needs a higher damping factor in the control loop. Simple adjustment in software really.

Roland

-----Original Message-----
From: Clayton Yendrey <cyendrey@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 8:46 am
Subject: Re: [ap-gto] Mach2 with CP five jiggling while tracking

Roland,
I don't have an AP mount (on the waiting list for a Mach2), but this sounds very similar to the SDE generated oscillation that has plagued Ioptron's attempt at encoder equipped mounts.  The threads on their issue with this on CN are so numerous that it really deserves its own group... ;-)
Is that any relation to what is occurring here?
"Sub-divisional error is cyclic, occurring with each interval of the scale or scanning pitch (i.e with each signal period), but it does not accumulate and is independent of the scale or travel length. The two primary causes of SDE are mechanical inaccuracies and misalignment between the scale and the read head, although harmonic disturbances can also cause distortions in the sine and cosine signal"

--
Roland Christen
Astro-Physics



--
Brian 



Brian Valente


Re: Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Andrea Lucchetti
 

I am not sure to help here...
Regarding the second point, as I see skyx, you may want to check this thread   #71772  
There was no maxim involved in my case but there was a problem stopping a slew commanded in skyx.

Andrea


Re: Mach2 with CP five jiggling while tracking

Roland Christen
 

No, it is not SDE that is causing this. The Mach2 and our other encoder mounts do not have SDE. It is caused by a high inertial load on the mount (large heavy scopes with lots of counterweights) that needs a higher damping factor in the control loop. Simple adjustment in software really.

Roland

-----Original Message-----
From: Clayton Yendrey <cyendrey@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 8:46 am
Subject: Re: [ap-gto] Mach2 with CP five jiggling while tracking

Roland,
I don't have an AP mount (on the waiting list for a Mach2), but this sounds very similar to the SDE generated oscillation that has plagued Ioptron's attempt at encoder equipped mounts.  The threads on their issue with this on CN are so numerous that it really deserves its own group... ;-)
Is that any relation to what is occurring here?
"Sub-divisional error is cyclic, occurring with each interval of the scale or scanning pitch (i.e with each signal period), but it does not accumulate and is independent of the scale or travel length. The two primary causes of SDE are mechanical inaccuracies and misalignment between the scale and the read head, although harmonic disturbances can also cause distortions in the sine and cosine signal"

--
Roland Christen
Astro-Physics


Re: #APCC and The SkyX #APCC

Dale Ghent
 

Configure TSX to use an ASCOM driver to connect to a mount, and select the Astro Physics V2 ASCOM driver as the driver for it to use.

On Nov 10, 2021, at 11:36, Thomas Giannaccini <tgiann3@...> wrote:

I’m new to APCC and have been working my way around the program. I did browse the manual. I see the section where I can enter coordinates to slew to a target in APCC and I am able to grossly find targets this way but I would like a point and click solution with a high degree of refinement in target selection. My end goal is astrophotography so having integrated functionality is key.


I tether my mount via Ethernet. I use a DSLR which connects to Backyard Nikon via usb. As soon as I get this sorted I’ll be adding a Lodestar Pro guide camera, QHY 163M camera, Starlight Xpress filter wheel, and eventually a Nitecrawler focuser; all incrementally.

I have both The Sky X and Starry Night. I’m looking for the easiest way to get point an click slewing functionality in a platform which easily lends itself to AstroPhotography. It seems like The Sky X is that platform but I cannot get it to connect to the mount.


Is there any type of workflow or tutorial which walks someone through this process? I thought I would ask here before calling in.

Thank you in advance,

Tom

--
CN: HasAnyoneSeenMyNeblua


#APCC and The SkyX #APCC

Thomas Giannaccini
 

I’m new to APCC and have been working my way around the program. I did browse the manual. I see the section where I can enter coordinates to slew to a target in APCC and I am able to grossly find targets this way  but I would like a point and click solution with a high degree of refinement in target selection. My end goal is astrophotography so having integrated functionality is key. 


I tether my mount via Ethernet. I use a DSLR which connects to Backyard Nikon via usb. As soon as I get this sorted I’ll be adding a Lodestar Pro guide camera, QHY 163M camera, Starlight Xpress filter wheel, and eventually a  Nitecrawler focuser; all incrementally.

I have both The Sky X and Starry Night. I’m looking for the easiest way to get point an click slewing functionality in a platform which easily lends itself to AstroPhotography. It seems like The Sky X is that platform but I cannot get it to connect to the mount. 


Is there any type of workflow or tutorial which walks someone through this process? I thought I would ask here before calling in.

Thank you in advance,

Tom

--
CN: HasAnyoneSeenMyNeblua


Re: Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Roland Christen
 

Ray,

If I connect Maxim DL directly without APCC, it brings up the ASCOM driver but will show an error message saying that the mount cannot be found.
If I connect SkyX first, without APCC, and let it bring up the ASCOM driver, then Maxim DL will connect to the driver and will show tracking at the sidereal rate. However, after a first slew from Maxim it will not update to tracking once the slew is completed.

Roland

-----Original Message-----
From: Ray Gralak <iogroups@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Nov 10, 2021 8:20 am
Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window

Hi Mike,

I have MaximDL 6.29 installed, but I cannot reproduce the behavior that you mentioned. I could not find anything obviously wrong in the APCC logs that you provided yesterday.

Can you provide the exact steps you used to produce this problem? You could even do this in the day if you wanted.

And if you can reproduce it, please use the APCC Log zipper and include both APCC and ASCOM logs in the zip file.

-Ray



> -----Original Message-----
> From: main@ap-gto.groups.io [mailto:main@ap-gto.groups.io] On Behalf Of M Hambrick
> Sent: Wednesday, November 10, 2021 5:54 AM
> To: main@ap-gto.groups.io
> Subject: Re: [ap-gto] Mount Status Not Updating in MaxIm DL Observatory Control Window
>
> Hi Roland
>
> I would be interested to know what they tell you. They are pretty much taking the stance with me that it is not a
> MaxIm DL problem and must be something with APCC or the AP ASCOM V2 Driver.
>
>  How are you connecting your mount (CPX) to your computer ? USB, Ethernet, Serial, or Wireless ? I have
> been using an ethernet cable.
>
> Mike
>







--
Roland Christen
Astro-Physics

5381 - 5400 of 88161