Date   

Re: #Mach2GTO - Can It Handle TEC 180FL? #Mach2GTO

dvjbaja
 

Amen.  :-)



Sent via the Samsung Galaxy Note9, an AT&T 5G Evolution capable smartphone


-------- Original message --------
From: Benoit Schillings <benoit.schillings@...>
Date: 7/9/20 9:25 PM (GMT-08:00)
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] #Mach2GTO - Can It Handle TEC 180FL?

I never had any regrets to go to the 1600... it is still pretty easy
to put together without help.

-- benoit

On Thu, Jul 9, 2020 at 8:31 PM tranathi via groups.io
<tranathi@...> wrote:
>
> Thank you, Roland. Seems like the 1100 + ATS tripod would be a good long-term investment for me then.
>




Re: #Mach2GTO - Can It Handle TEC 180FL? #Mach2GTO

Benoit Schillings
 

I never had any regrets to go to the 1600... it is still pretty easy
to put together without help.

-- benoit

On Thu, Jul 9, 2020 at 8:31 PM tranathi via groups.io
<tranathi=yahoo.com@groups.io> wrote:

Thank you, Roland. Seems like the 1100 + ATS tripod would be a good long-term investment for me then.


Re: #Mach2GTO - Can It Handle TEC 180FL? #Mach2GTO

tranathi@...
 

Thank you, Roland. Seems like the 1100 + ATS tripod would be a good long-term investment for me then.


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Roland Christen
 

The CP4 has a different power connector. There are no pins to spread. The advice to spread pins does not apply to the CP4.

Rolando



-----Original Message-----
From: Ajay Narayanan via groups.io <ajynrynn@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Thu, Jul 9, 2020 10:57 am
Subject: Re: [ap-gto] Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

I had exactly the symptoms you describe with an AP900 and a CP3 controller. I called AP from the field and George's advice was to spread the prongs of the central pin of the power connector. I don't know if that applies to your CP4. I also notices that the battery terminals were a little corroded. So I spread the prongs with a pocket knife and cleaned the battery terminals. One of those fixed the issue and resulted in the controller seeing the correct voltage.

Ajay


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Ajay Narayanan <ajynrynn@...>
 

I had exactly the symptoms you describe with an AP900 and a CP3 controller. I called AP from the field and George's advice was to spread the prongs of the central pin of the power connector. I don't know if that applies to your CP4. I also notices that the battery terminals were a little corroded. So I spread the prongs with a pocket knife and cleaned the battery terminals. One of those fixed the issue and resulted in the controller seeing the correct voltage.

Ajay


Re: Messier 8: TEC160FL + A-P QUADTCC-TEC160 n+ Mach2Gto Modeling

eckhard.voelcker@...
 

Beautiful Lagoon Nebula!


Re: Messier 8: TEC160FL + A-P QUADTCC-TEC160 n+ Mach2Gto Modeling

jypeng@...
 

Dean, Stuart,
Thank you!
Jian Yuan Peng


Re: Ancient Stardust

Michael Hambrick <mike.hambrick@...>
 

Thanks for that information Roland.

It is interesting that you used the same number of blue sub-frames as for the other filters. I have read that most CCD cameras are less sensitive to blue light, and with that many blue stars I would have expected to see more blue sub-frames.

I will add NGC 6791 to the list of objects to capture with my 180 EDT if we ever get a break in the weather and the Sahara dust in Southeast Texas.

Best Regards

Michael Hambrick
ARLANXEO
TSR Global Manufacturing Support
PO Box 2000
Orange, TX 77631-2000
Phone: +1 (409) 882-2799
email: mike.hambrick@...


Re: Ancient Stardust

Dean Jacobsen
 

The way it is set up isn't the best, but there is an "add more" button on the bottom so you can enter in the details for one filter first, then click on the "add more" button for the page to expand and you can add details for another filter, etc.
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 


Re: Ancient Stardust

Roland Christen
 


Roland, on the acquisition details page there is an orange button on the upper left to get to a different form that will let you enter more detailed acquisition information.
Yes, I use that, but it still does not allow different exposures on different filters.

Rolando


-----Original Message-----
From: Dean Jacobsen <deanjacobsen@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Jul 8, 2020 10:05 am
Subject: Re: [ap-gto] Ancient Stardust

Roland, on the acquisition details page there is an orange button on the upper left to get to a different form that will let you enter more detailed acquisition information.
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 


Re: Ancient Stardust

Dean Jacobsen
 

Roland, on the acquisition details page there is an orange button on the upper left to get to a different form that will let you enter more detailed acquisition information.
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Roland Christen
 

If the yellow light comes on immediately, then you probably have a bad connection from the CP4 to one of the two motor gearboxes. It could be your Y cable, or it could be inside the gearbox. Most likely is the connection to the RA motor. Normally the RA motor starts tracking upon power up. You can see that if you look at the end of the motor shaft, at the spur gears. If the motor does not start rotating, then within a few seconds the CP4 will shut power off and turn on the yellow light, indicating a motor stall condition. So, your first order of business is to find out if this is what's happening.

Rolando

-----Original Message-----
From: Mikko Viljamaa <mikko.viljamaa@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Jul 8, 2020 8:36 am
Subject: Re: [ap-gto] Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Thanks for the comments and recommendations.
OK, what’s the easiest way to measure the voltage to the mount? I think I have a multimeter somewhere. I did end up buying another power source from Amazon yesterday just in case I need to replace the existing one. Also, it sounds like the Y-cable is not probably the culprit here.

As said, in my case the Yellow light comes on immediately when the mount is powered on. I have yet to have a case where if the sequence has started OK the mount would have malfunctioned.


Mikko
 


Re: Ancient Stardust

Roland Christen
 

There was no way to enter each filter exposure, only the total exposure. Each filter had 12 exposures of 300 seconds for a total of 48.

Rolando



-----Original Message-----
From: Michael Hambrick via groups.io <mike.hambrick@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Wed, Jul 8, 2020 5:41 am
Subject: Re: [ap-gto] Ancient Stardust

Very nice Roland ! The technical card did not say how many sub frames were taken through each filter. Can you share that information with us ?


Best Regards

Michael Hambrick
ARLANXEO
TSR Global Manufacturing Support
PO Box 2000
Orange, TX 77631-2000
Phone: +1 (409) 882-2799
email: mike.hambrick@...


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Roland Christen
 

I will investigate this issue and get back to you all.

Roland Christen
Astro-Physics Inc.



-----Original Message-----
From: Eric Claeys <AstroEric@...>
To: main@ap-gto.groups.io
Sent: Tue, Jul 7, 2020 9:19 pm
Subject: Re: [ap-gto] Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

I have the same issue on my Mach1 and 1100 GTO with encoders, and even talked to George about it once when it was happening.  We were able to get the mount working by issuing some commands to the mount via the terminal interface, but then the problem would happen again at some point.  I could never figure out a pattern.
The version of APCC I was using when this happened about 1.5 years ago didn't give any indication the light was on (I only knew because I noticed slews weren't working), and I don't know if the current version of APCC does, but it sure would be nice for APCC to pop up an error message when this happens.
The light would go on with slews via software (SGP in my case) or the hand controller.  I have a CP4 on both mounts.
When it happens, I can slew one direction but not the other.


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Dean Jacobsen
 

Mikko, if the probes of your multi-meter are small enough then you should be able to just unplug the power cable from the CP4 and measure the voltage at the connector.  Turn on you power supply and all of the other accessories that you said also you run from the power supply and measure the voltage at the CP4 connector.  Then turn off all of the accessories and measure the voltage at the CP4 connector again.

A question for Roland and Ray:  is it possible to have the AP ASCOM driver read and report the CP4 and CP5 input voltage?
--
Dean Jacobsen
http://astrophoto.net/wp/
Image Gallery - http://astrophoto.net/wp/image-gallery/
Astrobin - https://www.astrobin.com/users/deanjacobsen/ 


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Mikko Viljamaa
 

Thanks for the comments and recommendations.

OK, what’s the easiest way to measure the voltage to the mount? I think I have a multimeter somewhere. I did end up buying another power source from Amazon yesterday just in case I need to replace the existing one. Also, it sounds like the Y-cable is not probably the culprit here.

As said, in my case the Yellow light comes on immediately when the mount is powered on. I have yet to have a case where if the sequence has started OK the mount would have malfunctioned.


Mikko

 


Re: Ancient Stardust

Michael Hambrick <mike.hambrick@...>
 

Very nice Roland ! The technical card did not say how many sub frames were taken through each filter. Can you share that information with us ?


Best Regards

Michael Hambrick
ARLANXEO
TSR Global Manufacturing Support
PO Box 2000
Orange, TX 77631-2000
Phone: +1 (409) 882-2799
email: mike.hambrick@...


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Christopher Erickson
 

Sounds familiar. It was as if the horizon limit on one side was suddenly up near (or at) the meridian.

In my case all I have connected is the AP hand controller and no other computers or smart devices.


-Christopher Erickson
Observatory engineer
Waikoloa, HI 96738
www.summitkinetics.com
   


On Tue, Jul 7, 2020, 4:21 PM Eric Claeys <AstroEric@...> wrote:

[Edited Message Follows]

I have the same issue on my Mach1 and 1100 GTO with encoders, and even talked to George about it once when it was happening.  We were able to get the mount working by issuing some commands to the mount via the terminal interface, but then the problem would happen again at some point.  I could never figure out a pattern.
The version of APCC I was using when this happened about 1.5 years ago didn't give any indication the light was on (I only knew because I noticed slews weren't working), and I don't know if the current version of APCC does, but it sure would be nice for APCC to pop up an error message when this happens.
The light would go on with slews via software (SGP in my case) or the hand controller.  I have a CP4 on both mounts.
When it happens, I can slew one direction but not the other.

In my case it wasn't any apparent limit, like horizon limit.  It would usually occur near the meridian, and once it was fixed, it would slew into the no-slew zone without any problems.


Re: Mach1 and GTOCP4 Yellow Light

Eric Claeys
 
Edited

I have the same issue on my Mach1 and 1100 GTO with encoders, and even talked to George about it once when it was happening.  We were able to get the mount working by issuing some commands to the mount via the terminal interface, but then the problem would happen again at some point.  I could never figure out a pattern.
The version of APCC I was using when this happened about 1.5 years ago didn't give any indication the light was on (I only knew because I noticed slews weren't working), and I don't know if the current version of APCC does, but it sure would be nice for APCC to pop up an error message when this happens.
The light would go on with slews via software (SGP in my case) or the hand controller.  I have a CP4 on both mounts.
When it happens, I can slew one direction but not the other.

In my case it wasn't any apparent limit, like horizon limit.  It would usually occur near the meridian, and once it was fixed, it would slew into the no-slew zone without any problems.


Re: Messier 8: TEC160FL + A-P QUADTCC-TEC160 n+ Mach2Gto Modeling

Dean Jacobsen
 

9821 - 9840 of 81393