Date   

Re: GTOCP3 Firmware

Roland Christen
 

I just talked with George. he did not tell you the problem is in the CP3. There is no ephemeris in the CP3. All calculations for the solar system objects are done in a planetarium program, which is either the keypad or one you use on your computer (SkyX or similar program). The accuracy is dependent on Time, Date, Location. If any of those are off, then the calculated moon position in the planetarium program is also off. Has nothing to do with the CP3. The CP3 does not accept the words GoTo the Moon. It accepts "GoTo RA/Dec" coordinates. Does this make it any clearer to you?

Roland Christen


-----Original Message-----
From: Arnold C. Ashcraft <wa2guf@...>
To: main <main@ap-gto.groups.io>
Sent: Fri, Oct 25, 2019 2:19 pm
Subject: Re: [ap-gto] GTOCP3 Firmware

All the other Solar System GoTo’s work just fine, so it cannot be a date/time issue.  I talked with George at AP earlier this year and he talked with the programmer who acknowledges it is a problem.  He said it was in the CP3 firmware, not the hand controller.  It is not a problem with more modern systems with the CP4 controller, so I could fix it by purchasing the CP4 upgrade, but a firmware update would do the job.

    Clif


Re: NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

steven ho
 

You have lived too close to Chicago Rolando for too long, time for a Hawaii trip.

Thanks Everyone for your comments, much appreciated.!!


From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> on behalf of uncarollo2 <chris1011@...> via Groups.Io <chris1011@...>
Sent: Friday, October 25, 2019 3:39 PM
To: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io>
Subject: Re: [ap-gto] NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)
 
That's mo bettah!

Rolando



-----Original Message-----
From: steven ho <StevenHoffman53@...>
To: main <main@ap-gto.groups.io>
Sent: Fri, Oct 25, 2019 1:55 pm
Subject: [ap-gto] NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

https://astrob.in/zurpvl/0/

AP-1600 + CDK17 + FLI16803

6 x 600 for each RGB channel

steve

p.s. I deleted the other message


Re: GTOCP3 Firmware

Christopher Erickson
 

There must have been a miscommunication someplace when you talked to George. The Moon data does NOT reside in the CP3 or CP4. It resides in the hand controller or other controlling program.

FWIW, Moon calculations are complex and having your time setting off by a small amount will make a big difference.

-Christopher Erickson
Observatory engineer
Waikoloa, HI 96738
www.summitkinetics.com
   


On Fri, Oct 25, 2019, 12:19 PM Arnold C. Ashcraft <wa2guf@...> wrote:
All the other Solar System GoTo’s work just fine, so it cannot be a date/time issue.  I talked with George at AP earlier this year and he talked with the programmer who acknowledges it is a problem.  He said it was in the CP3 firmware, not the hand controller.  It is not a problem with more modern systems with the CP4 controller, so I could fix it by purchasing the CP4 upgrade, but a firmware update would do the job.

        Clif



Re: NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

Roland Christen
 

That's mo bettah!

Rolando



-----Original Message-----
From: steven ho <StevenHoffman53@...>
To: main <main@ap-gto.groups.io>
Sent: Fri, Oct 25, 2019 1:55 pm
Subject: [ap-gto] NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

https://astrob.in/zurpvl/0/

AP-1600 + CDK17 + FLI16803

6 x 600 for each RGB channel

steve

p.s. I deleted the other message


Re: Trying to Communicate with my CP4

Robert Berta
 

I also have a AP 1100 GTO with CP4....it and hand controller is updated to latest versions. Dropping wireless has been an ongoing issue and AP knows about it. I use Sky Safari from tablet and Samsung phone. I contacted Howard and he said that they are going to have the people that developed SkyFi  work on the software. Make sure you have also uploaded the file with the latest releases of the controller VCP40P01-13 which is available from AP downloads. You will load the two VCP4 files but ALSO need to install the file WIFI402.WIF which is included with the other files. Use the same process to upload it but select the WIFI..... file.  This MAY help but not 100%.

As a work around you can get a SKY FI unit and use it. I did and that is a dead solid, reliable connection over long distances. Evidently that is why AP is working with SkyFi to solve the issue. 

By the way.....here is a trick you may want to do:
While Sky Safari works on Apple and Android it doesn't work on Microsoft operating system Win 10. What I did is install a Windows app called XePlayer. This creates an area /partition on your Win10 computer that you can than load ANY Android app into and they run just as if you had an Android tablet. The files, etc. won't be seen from the Windows file reader. Instead you need to go from in the XePlayer and load a Android file reader from Play Store. I have loaded several other Android apps and they all work fine. The only thing missing on Sky Safari is the ability to aim it at the sky and the program follow you as you pan around. That is because there isn't a compass in the Windows 10 laptop....at least not on mine. That XePlayer was designed to allow various Android games to play from you PC.  
It is neat that I can run Maxim DL on the laptop PC and also easily switch over to Sky Safari on the same computer without needing an additional tablet. And yes....I do run my AP mount and other mounts from Sky Safari running on the PC.


Re: NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

Geof Lewis
 

Ditto from me 🙂


From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> on behalf of Stuart <stuart.j.heggie@...>
Sent: 25 October 2019 20:08
To: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io>
Subject: Re: [ap-gto] NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)
 
VERY nice Steven!!


On Fri, 25 Oct 2019 at 14:55, steven ho <StevenHoffman53@...> wrote:
https://astrob.in/zurpvl/0/

AP-1600 + CDK17 + FLI16803

6 x 600 for each RGB channel

steve

p.s. I deleted the other message


Re: GTOCP3 Firmware

Arnold C. Ashcraft
 

All the other Solar System GoTo’s work just fine, so it cannot be a date/time issue. I talked with George at AP earlier this year and he talked with the programmer who acknowledges it is a problem. He said it was in the CP3 firmware, not the hand controller. It is not a problem with more modern systems with the CP4 controller, so I could fix it by purchasing the CP4 upgrade, but a firmware update would do the job.

Clif


Re: NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

Stuart <stuart.j.heggie@...>
 

VERY nice Steven!!


On Fri, 25 Oct 2019 at 14:55, steven ho <StevenHoffman53@...> wrote:
https://astrob.in/zurpvl/0/

AP-1600 + CDK17 + FLI16803

6 x 600 for each RGB channel

steve

p.s. I deleted the other message


NGC891 Edge on Galaxy - take two without embedded image ;-)

steven ho
 

https://astrob.in/zurpvl/0/

AP-1600 + CDK17 + FLI16803

6 x 600 for each RGB channel

steve

p.s. I deleted the other message


Re: AP1200 power supply recommendation

Roland Christen
 


I'm also considering a MeanWell LRS-100 series that produces 15V @ 7A.
Has anyone used one of these?
Yes, this is a fine power supply and will work for your mount.

Roland


-----Original Message-----
From: Mike Dodd <mike@...>
To: main <main@ap-gto.groups.io>
Sent: Fri, Oct 25, 2019 12:57 pm
Subject: [ap-gto] AP1200 power supply recommendation

I've been using a Pyramid PS-32LAB power supply for my AP1200 since
2008, but it recently has developed some serious issues. Normally the
voltage is set to 15V, but now it's all over the place. When powered-up,
sometimes it's 10V and today it was 5V. Needless to say, the AP1200
doesn't run at these voltages.

Has anyone experienced this issue, and/or has information about what
might be wrong internally? I can replace a part if I know what to look for.

Alternatively, I'm considering a replacement, such as the Pyramid PS7KX
13.8V 5A supply. It has an internal potentiometer that I'm told can
adjust the output voltage slightly (the specs say +/- 0.3V). I think the
mount would work fine at 14.1V, even in cold weather (I slew at 600X).

Does anyone have an opinion on this supply?

I'm also considering a MeanWell LRS-100 series that produces 15V @ 7A.
Has anyone used one of these?

Thanks for all information and suggestions.

--
Mike

Mike Dodd
Louisa County, Virginia USA
http://astronomy.mdodd.com




Re: Yes Indeed

Mike Miller
 

It looks like a 640px scaled down image to me.

Either way, it is probably best to just post links to astrobin or flickr or whatever. No need to burden AP's account or people's email service with posting huge images.


Re: GTOCP3 Firmware

Roland Christen
 

I am certain it is not incorrect in the keypad the ephemeris in the keypad has never been changed since its inception. What is probably incorrect is date, time or location which you put into the keypad.

Roland



-----Original Message-----
From: Arnold C. Ashcraft <wa2guf@...>
To: main <main@ap-gto.groups.io>
Sent: Fri, Oct 25, 2019 11:56 am
Subject: Re: [ap-gto] GTOCP3 Firmware

So the incorrect lunar ephemeris would be in the keypad, not the CP3?

If that is the case, looks like I need an update to the keypad firmware.

Clif




Re: Please don't send test messages

Jack Huerkamp
 

Marj,

I as I previously related to you, in the groups I am an owner or moderator of, we elected to not allow attachments to posts for the same reason Joe mentions.  We also decided to limit the size resolution of photos posted to the PHOTO section to reducer demands on the 10GB data cap of the Premium plan.  We are also considering restricting posting of photos to JPG format for the same reason.  Many members have Flickr accounts and post their images there at full resolution and in any format permitted and then they provide a link to their album in the messages so members can review them there and not overload Groups.io.

Yours truly,


Jack

Jack's Astro Accessories LLC
38388 Pine Street
Pearl River, LA 70452-5192
985-863-2165 (Home)
985-445-5063 (Cellular)
www.MallinCamUSA.com
MallinCamUSA@...


On Fri, Oct 25, 2019 at 12:56 PM Joe Zeglinski <J.Zeglinski@...> wrote:
Hi Marj,
 
    Since there may be less storage for any groups on IO servers, before paying annual subscription fees for PREMIUM accounts next year, I wonder if we should be posting our images attached to emails. Surely, the non-text portions will quickly overburden the AP account here, followed by substantial fee increases.
 
    Posting images to the PHOTOS or FILES would probably be less frequent, and be well planned beforehand, so as not to burden our IO account, while the urge to post nightly snapshots with many emails, is practically uncontrollable, right now.
 
    We take sending photos such as from smartphones, as common place these days and a desirable feature, but don’t consider what happens in the “message storage servers”. It is indeed nice to be greeted with such fine sky images, but I fear that if it is done too often, it could soon cause Group.IO  email archiving problems on our accounts.
 
Joe
 
From: Marj Christen
Sent: Friday, October 25, 2019 12:32 PM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] Please don't send test messages
 
Please just post when you wish to initiate a discussion. Thank you.
--
Marj Christen
Astro-Physics


Re: NGC891 - Edge on galaxy

Roland Christen
 

What a nice hamburger you have there.

Rolando



-----Original Message-----
From: steven ho <StevenHoffman53@...>
To: main <main@ap-gto.groups.io>
Sent: Fri, Oct 25, 2019 1:22 pm
Subject: [ap-gto] NGC891 - Edge on galaxy




Taken last night CDK17 + AP1600 + FLI16803

6 X 600 per each RGB channel


Steve


AP1200 power supply recommendation

Mike Dodd
 

I've been using a Pyramid PS-32LAB power supply for my AP1200 since 2008, but it recently has developed some serious issues. Normally the voltage is set to 15V, but now it's all over the place. When powered-up, sometimes it's 10V and today it was 5V. Needless to say, the AP1200 doesn't run at these voltages.

Has anyone experienced this issue, and/or has information about what might be wrong internally? I can replace a part if I know what to look for.

Alternatively, I'm considering a replacement, such as the Pyramid PS7KX 13.8V 5A supply. It has an internal potentiometer that I'm told can adjust the output voltage slightly (the specs say +/- 0.3V). I think the mount would work fine at 14.1V, even in cold weather (I slew at 600X).

Does anyone have an opinion on this supply?

I'm also considering a MeanWell LRS-100 series that produces 15V @ 7A. Has anyone used one of these?

Thanks for all information and suggestions.

--
Mike

Mike Dodd
Louisa County, Virginia USA
http://astronomy.mdodd.com


Re: Please don't send test messages

Joe Zeglinski
 

Hi Marj,
 
    Since there may be less storage for any groups on IO servers, before paying annual subscription fees for PREMIUM accounts next year, I wonder if we should be posting our images attached to emails. Surely, the non-text portions will quickly overburden the AP account here, followed by substantial fee increases.
 
    Posting images to the PHOTOS or FILES would probably be less frequent, and be well planned beforehand, so as not to burden our IO account, while the urge to post nightly snapshots with many emails, is practically uncontrollable, right now.
 
    We take sending photos such as from smartphones, as common place these days and a desirable feature, but don’t consider what happens in the “message storage servers”. It is indeed nice to be greeted with such fine sky images, but I fear that if it is done too often, it could soon cause Group.IO  email archiving problems on our accounts.
 
Joe
 

From: Marj Christen
Sent: Friday, October 25, 2019 12:32 PM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: [ap-gto] Please don't send test messages
 
Please just post when you wish to initiate a discussion. Thank you.
--
Marj Christen
Astro-Physics


Re: Thank You! 1000% better than Yahoo

W Hilmo
 

I don’t think you need an “alias”, to do what you needed

 

The email address that I have set up for receiving group mail  is not the same as the address that’s used when I reply to a message here.  For that reason, I do require an alias (which is offered specifically for that purpose).  I may be the only one here with an oddball configuration like that, but I mentioned it just in case it helps someone.

 

From: main@ap-gto.groups.io <main@ap-gto.groups.io> On Behalf Of Joe Zeglinski
Sent: Friday, October 25, 2019 10:29 AM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] Thank You! 1000% better than Yahoo

 

Hi,

 

    Actually, the recent Group massive import, using their special transfer program, has resulted in a few changes.

 

    We no longer see the poster’s actual email address in brackets beside his name tag. That was nice to see if we wanted to reply off-list  personally to the poster.  This was also a new security feature that Yahoo joined a few years ago, to lessen the chance of reading Spam, and other kinds of subversive emails. Seems Groups.IO isn’t following that international internet agreement. Initially, we just see our posts identified by the default name of our previous Yahoo account name tag – rather than a personal name.

 

    That can easily be fixed by logging in, click on your account name in the header, choose ACCOUNT then IDENTITY to change your identifying tag. I chose to switch to my actual name rather than the former  moniker.

 

    Then you can also click on PREFERENCES, to change the email address you wish to use and password, if it isn’t the original moniker identifying you on the group, you once used in Yahoo group. So, I don’t think you need an “alias”, to do what you needed. but, that is just a part of the new learning curve, and getting used to our new house here. Should check every room in the new digs   :-)

 

    The transfer program has been well thought out,  pretty clean, relatively quick, and easy for the group owners. All in all, a pretty slick process, for everyone involved. However, I am not at all happy with the weakly implemented Files & Photos,  “Search Engine” – but that will surely improve, after the current Yahoo crisis.

 

Joe Z.

 

From: W Hilmo

Sent: Friday, October 25, 2019 12:39 PM

Subject: Re: [ap-gto] Thank You! 1000% better than Yahoo

 

Well, that was easy.

 

I was already set up on groups.io, since Optec moved their forums there a few days ago.  I assumed that I’d need to go in and set it up to send me email, but it kept my preferences from Yahoo Groups.  I didn’t need to do anything, and I’m getting emails just as it’s been working all along.

 

Slick!

 

Addendum:  Well, it wasn’t quite that easy.  The email address that I send from is different than the one that is registered with groups.io.  Yahoo didn’t care about this, but groups.io was bouncing my replies here, until I added my outgoing address as an alias on my account.

 


Re: Thank You! 1000% better than Yahoo

Joe Zeglinski
 

Hi,
 
    Actually, the recent Group massive import, using their special transfer program, has resulted in a few changes.
 
    We no longer see the poster’s actual email address in brackets beside his name tag. That was nice to see if we wanted to reply off-list  personally to the poster.  This was also a new security feature that Yahoo joined a few years ago, to lessen the chance of reading Spam, and other kinds of subversive emails. Seems Groups.IO isn’t following that international internet agreement. Initially, we just see our posts identified by the default name of our previous Yahoo account name tag – rather than a personal name.
 
    That can easily be fixed by logging in, click on your account name in the header, choose ACCOUNT then IDENTITY to change your identifying tag. I chose to switch to my actual name rather than the former  moniker.
 
    Then you can also click on PREFERENCES, to change the email address you wish to use and password, if it isn’t the original moniker identifying you on the group, you once used in Yahoo group. So, I don’t think you need an “alias”, to do what you needed. but, that is just a part of the new learning curve, and getting used to our new house here. Should check every room in the new digs   :-)
 
    The transfer program has been well thought out,  pretty clean, relatively quick, and easy for the group owners. All in all, a pretty slick process, for everyone involved. However, I am not at all happy with the weakly implemented Files & Photos,  “Search Engine” – but that will surely improve, after the current Yahoo crisis.
 
Joe Z.
 

From: W Hilmo
Sent: Friday, October 25, 2019 12:39 PM
To: main@ap-gto.groups.io
Subject: Re: [ap-gto] Thank You! 1000% better than Yahoo
 

Well, that was easy.

 

I was already set up on groups.io, since Optec moved their forums there a few days ago.  I assumed that I’d need to go in and set it up to send me email, but it kept my preferences from Yahoo Groups.  I didn’t need to do anything, and I’m getting emails just as it’s been working all along.

 

Slick!

 

Addendum:  Well, it wasn’t quite that easy.  The email address that I send from is different than the one that is registered with groups.io.  Yahoo didn’t care about this, but groups.io was bouncing my replies here, until I added my outgoing address as an alias on my account.

 


Test post w/ image

Gregg Ruppel
 

Hi all

Just testing the new list...


Clear skies
Gregg
www.greggsastronomy.com


Re: Thank You! 1000% better than Yahoo

E. Wheeler
 

This is really a breath of fresh air. Finding and reading through archived posts for critical information has taken a huge leap forward with this move. I absolutely loathed the Yahoo format for reading longer threads.

This really has been a banner year for you guys. Keep up the great work!

15301 - 15320 of 82382