Date   

Re: Question for Ray

Jeffrey A. Steinberg
 

Thanks again for a quick response, Ray. How many hours out of 24
(less sleep time) are you at your computer. I think the number is high!

Thanks for all your work on the driver and the control center (can't
wait). Any newer update on this?

-----------------
Jeffrey Steinberg
914-374-7503

On Jan 2, 2010, at 6:09 PM, "Ray Gralak &#92;(Yahoo Groups&#92;)" <yahoo@gralak.com
> wrote:

Jeffrey,

ASCOM only runs on windows so it won't run on a Mac. That said many
people just run Windows on a Mac with VMWare Fusion. I hear that
works great but you would have to stick with Windows-based control
programs.

-Ray

Ray, I have been tempted to go mac while imaging. I there are
several
telescope control programs out there but I don't believe they use
the
Ascom platform. Can you confirm this? And if they do use Ascom is a
Mac compatible version needed? If it's a standard, I think no but I
am only into this for a few months.

For now I am sticking with a PC.

-----------------
Jeffrey Steinberg

On Jan 2, 2010, at 12:13 PM, "Ray Gralak &#92;(Yahoo Groups&#92;)" <yahoo@gralak.com
<mailto:yahoo%40gralak.com>
wrote:
Hi Sam,

OK, great! Thanks for letting me know that fixed the problem!

-Ray

-----Original Message-----
From: ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com>
[mailto:ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-
gto%40yahoogroups.com> ] On
Behalf Of Samuel Bruce
Sent: Saturday, January 02, 2010 8:46 AM
To: ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com>
Subject: [ap-gto] Re:ASCOM driver v4.99.49



Ray... Tried it out last night with great success over .48. No
more issues
with communication and or errors! Thank you so much for your
hard
work.

Sam Bruce

Mach1GTO





[Non-text portions of this message have been removed]




[Non-text portions of this message have been removed]


Re: Question for Ray

Ray Gralak \(Yahoo Groups\) <yahoo@...>
 

Jeffrey,

ASCOM only runs on windows so it won't run on a Mac. That said many people just run Windows on a Mac with VMWare Fusion. I hear that works great but you would have to stick with Windows-based control programs.

-Ray

Ray, I have been tempted to go mac while imaging. I there are several
telescope control programs out there but I don't believe they use the
Ascom platform. Can you confirm this? And if they do use Ascom is a
Mac compatible version needed? If it's a standard, I think no but I
am only into this for a few months.

For now I am sticking with a PC.

-----------------
Jeffrey Steinberg

On Jan 2, 2010, at 12:13 PM, "Ray Gralak &#92;(Yahoo Groups&#92;)" <yahoo@gralak.com <mailto:yahoo%40gralak.com>
wrote:
Hi Sam,

OK, great! Thanks for letting me know that fixed the problem!

-Ray

-----Original Message-----
From: ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> [mailto:ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-
gto%40yahoogroups.com> ] On
Behalf Of Samuel Bruce
Sent: Saturday, January 02, 2010 8:46 AM
To: ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com>
Subject: [ap-gto] Re:ASCOM driver v4.99.49



Ray... Tried it out last night with great success over .48. No
more issues
with communication and or errors! Thank you so much for your hard
work.

Sam Bruce

Mach1GTO

[Non-text portions of this message have been removed]



[Non-text portions of this message have been removed]




Question for Ray

Jeffrey A. Steinberg
 

Ray, I have been tempted to go mac while imaging. I there are several
telescope control programs out there but I don't believe they use the
Ascom platform. Can you confirm this? And if they do use Ascom is a
Mac compatible version needed? If it's a standard, I think no but I
am only into this for a few months.

For now I am sticking with a PC.

-----------------
Jeffrey Steinberg

On Jan 2, 2010, at 12:13 PM, "Ray Gralak &#92;(Yahoo Groups&#92;)" <yahoo@gralak.com
> wrote:

Hi Sam,

OK, great! Thanks for letting me know that fixed the problem!

-Ray

-----Original Message-----
From: ap-gto@yahoogroups.com [mailto:ap-gto@yahoogroups.com] On
Behalf Of Samuel Bruce
Sent: Saturday, January 02, 2010 8:46 AM
To: ap-gto@yahoogroups.com
Subject: [ap-gto] Re:ASCOM driver v4.99.49



Ray... Tried it out last night with great success over .48. No
more issues
with communication and or errors! Thank you so much for your hard
work.

Sam Bruce

Mach1GTO

[Non-text portions of this message have been removed]




[Non-text portions of this message have been removed]


Re: New Computers?

dannysperry
 

Hi Allen,

Will your new laptop have Vista 32-bit, Vista 64-bit, Win 7 32-bit, or Win 7 64-bit? With the 32-bit varieties you won't have much trouble, if any. The 64-bit versions present some problems but I haven't encountered any real serious compatibility issues yet.

TheSky6, CCDSoft v5, MaxImDL v5, and ImagesPlus v3.75+ all work fine with Vista and Win 7 64-bit. For CCDSoft, you'll need to make sure you get the 64-bit driver checker. But with your parallel camera, that could present a different issue all together. The Quatech SPP-100 works great under Win XP but I don't know if there are 64-bit drivers AND most new laptops don't come with PCMCIA ports anymore. That one will take a bit more research. You might want to see if SBIG has any recommendations.

The serial-to-USB situation is no problem (for the mount, focusers, etc.). Get some adapters from FTDI. They work great with the 64-bit OSes and they maintain their serial port assignments when you plug them into a different USB port. You can plug a few into a USB hub then just have 1 cable going to the laptop.

Hope that helps.

Best,
Danny

--- In ap-gto@yahoogroups.com, "gilchriswa" <gilchris@...> wrote:

I'm almost certain this question has been asked before, and I hate to bother the group with this, but I could not find the right messages with a brief search. I will need to replace my old laptop computer soon, and none of the new ones has a serial or parallel port. They also run Vista instead of the old XP-Pro I've been using. I assume that there are port expanders or such that plug into a USB port and provide an RS-232 serial port for connecting to my AP-1200 mount. Does anyone have any experience or recommendations relating to these devices? Do any of them have parallel ports? I still use an old parallel port ST-7 as an autoguider. Is Windows Vista compatible with The Sky-6 and CCDSoft software I am currently using, or will I need to get an update on those programs? Thanks for any help that anyone can provide.

Allen Gilchrist


Re: ASCOM driver v4.99.49

Ray Gralak \(Yahoo Groups\) <yahoo@...>
 

Hi Sam,

OK, great! Thanks for letting me know that fixed the problem!

-Ray

-----Original Message-----
From: ap-gto@yahoogroups.com [mailto:ap-gto@yahoogroups.com] On Behalf Of Samuel Bruce
Sent: Saturday, January 02, 2010 8:46 AM
To: ap-gto@yahoogroups.com
Subject: [ap-gto] Re:ASCOM driver v4.99.49



Ray... Tried it out last night with great success over .48. No more issues
with communication and or errors! Thank you so much for your hard work.

Sam Bruce

Mach1GTO






Re: ASCOM driver v4.99.49

Samuel Bruce <sgbruce@...>
 

Ray... Tried it out last night with great success over .48. No more issues
with communication and or errors! Thank you so much for your hard work.



Sam Bruce

Mach1GTO


Re: Grazing the Umbra (PLE 2009)

Anthony Ayiomamitis <anthony@...>
 

O/H Antonio Fernandez :
Very nice sequence of images, Anthony!!
Thanks Antonio. Let's hope for good weather in less than two weeks' time for the next eclipse. :-)

Anthony.
Antonio
http://afesan.es

--------------------------------------------------
From: "Anthony Ayiomamitis" <anthony@perseus.gr>
Sent: Thursday, December 31, 2009 11:50 PM
To: <ap-ug@yahoogroups.com>; <ap-gto@yahoogroups.com>
Subject: [ap-gto] Grazing the Umbra (PLE 2009)


Dear group,

We were very fortunate to have relatively very good conditions for this
evening's partial lunar eclipse and which was a great way to end the
year, the decade as well as IYA 2009.

Although the depth was only 8%, the moon's partial entry into the umbral
shadow was quite obvious both naked eye as well as through the telescope
at high power. For a time series with exposures spaced 30 minutes apart
and which documents the moon's entry into the penumbra and umbra as well
as its consequent exit, please see
http://www.perseus.gr/Astro-Eclipses-2009-12-31b.htm .

Best wishes to everyone for the New Year filled with health and prosperity!

Anthony.


------------------------------------

To UNSUBSCRIBE, or for general information on the ap-gto list
see http://groups.yahoo.com/group/ap-gtoYahoo! Groups Links





------------------------------------

To UNSUBSCRIBE, or for general information on the ap-gto list
see http://groups.yahoo.com/group/ap-gtoYahoo! Groups Links






Re: Grazing the Umbra (PLE 2009)

Antonio Fernandez <afesan@...>
 

Very nice sequence of images, Anthony!!

Antonio
http://afesan.es

--------------------------------------------------
From: "Anthony Ayiomamitis" <anthony@perseus.gr>
Sent: Thursday, December 31, 2009 11:50 PM
To: <ap-ug@yahoogroups.com>; <ap-gto@yahoogroups.com>
Subject: [ap-gto] Grazing the Umbra (PLE 2009)

Dear group,

We were very fortunate to have relatively very good conditions for this
evening's partial lunar eclipse and which was a great way to end the
year, the decade as well as IYA 2009.

Although the depth was only 8%, the moon's partial entry into the umbral
shadow was quite obvious both naked eye as well as through the telescope
at high power. For a time series with exposures spaced 30 minutes apart
and which documents the moon's entry into the penumbra and umbra as well
as its consequent exit, please see
http://www.perseus.gr/Astro-Eclipses-2009-12-31b.htm .

Best wishes to everyone for the New Year filled with health and prosperity!

Anthony.


------------------------------------

To UNSUBSCRIBE, or for general information on the ap-gto list
see http://groups.yahoo.com/group/ap-gtoYahoo! Groups Links




Re: Grazing the Umbra (PLE 2009)

sebkersten
 

Hello

Congratulation for this beautifull report of this eclipse.

Happy new Year

Sébastien Kersten
http://www.astropixel.org

Anthony Ayiomamitis a écrit :

Dear group,

We were very fortunate to have relatively very good conditions for this evening's partial lunar eclipse and which was a great way to end the year, the decade as well as IYA 2009.

Although the depth was only 8%, the moon's partial entry into the umbral shadow was quite obvious both naked eye as well as through the telescope at high power. For a time series with exposures spaced 30 minutes apart and which documents the moon's entry into the penumbra and umbra as well as its consequent exit, please see http://www.perseus.gr/Astro-Eclipses-2009-12-31b.htm .

Best wishes to everyone for the New Year filled with health and prosperity!

Anthony.


------------------------------------

To UNSUBSCRIBE, or for general information on the ap-gto list
see http://groups.yahoo.com/group/ap-gtoYahoo! Groups Links





Re: ASCOM driver v4.99.49

Ray Gralak \(Yahoo Groups\) <yahoo@...>
 

I just uploaded 4.99.49 of the driver to the files section. It fixes the COM Port Timeout problem that became more
apparent in 4.99.48. Please try it out and let me know if there are any issues. Make sure you set the timeout value in
the setup dialog to an appropriate value. I recommend 300 msecs to start with. If you still get timeouts try a higher
timeout value.
You can also download it from here:

http://www.gralak.com/apdriver

-Ray


ASCOM driver v4.99.49

Ray Gralak \(Yahoo Groups\) <yahoo@...>
 

I just uploaded 4.99.49 of the driver to the files section. It fixes the COM Port Timeout problem that became more
apparent in 4.99.48. Please try it out and let me know if there are any issues. Make sure you set the timeout value in
the setup dialog to an appropriate value. I recommend 300 msecs to start with. If you still get timeouts try a higher
timeout value.

-Ray


Re: Maybe a unique complaint about a new AP1200

Ben Lutch
 

You need to disentangle the dog's leash from the counterweight shaft.
b

On Fri, Jan 1, 2010 at 9:41 AM, tucstargzr <tucstargzr@yahoo.com> wrote:



everytime I slew it makes my neighbor's dog bark ;-)

Tom



[Non-text portions of this message have been removed]


New file uploaded to ap-gto

ap-gto@...
 

Hello,

This email message is a notification to let you know that
a file has been uploaded to the Files area of the ap-gto
group.

File : /_New AP ASCOM Driver/AstroPhysics V2 Setup v4.99.49.exe
Uploaded by : raygralak <yahoo@gralak.com>
Description : Fixes COM Port Time-out issues in 4.99.48

You can access this file at the URL:
http://groups.yahoo.com/group/ap-gto/files/_New%20AP%20ASCOM%20Driver/AstroPhysics%20V2%20Setup%20v4.99.49.exe

To learn more about file sharing for your group, please visit:
http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/groups/original/members/forms/general.htmlfiles

Regards,

raygralak <yahoo@gralak.com>


Maybe a unique complaint about a new AP1200

tucstargzr
 

everytime I slew it makes my neighbor's dog bark ;-)

Tom


Don't fall for the "virus warning" it's a worm

tucstargzr
 

and the dirtbag that put it on this site is even lower.


Re: PEM data

daniel_ducros <daniel_ducros@...>
 

Hi Ray,

Thanks for the info, it works correctly.
Happy new year to all from France.

Daniel

--- In ap-gto@yahoogroups.com, "Ray Gralak &#92;(Yahoo Groups&#92;)" <yahoo@...> wrote:

Hi Daniel,

New Member my name is Daniel and I live in France, I received for Christmas a AP900GTO, mount
This is a magnificent Mount and I am very pleased.
Congratulations on your new mount!

I have just a question:
How to back up the PEM data "factory" ? with PEMPRO?

Sorry for my bad English, a translation software help me (school is old).
Your English is fine! Here's what you need to do assuming you have already installed PEMPro, the ASCOM platform, and the
AP driver:

1. If you haven't already, use the Mount Wizard to create a new mount instance. PEMPro defaults to use the old AP driver
so if you are using the new driver you will need to select it in the Mount Wizard.

2. Connect to the mount in PEMPro.

3. Select the "AP Raw PE" tab.

4. Click "From Mount" and wait for the curve to be uploaded into PEMPro.

5. Click "To File" to save the PE Curve to disk.

-Ray


Grazing the Umbra (PLE 2009)

Anthony Ayiomamitis <anthony@...>
 

Dear group,

We were very fortunate to have relatively very good conditions for this evening's partial lunar eclipse and which was a great way to end the year, the decade as well as IYA 2009.

Although the depth was only 8%, the moon's partial entry into the umbral shadow was quite obvious both naked eye as well as through the telescope at high power. For a time series with exposures spaced 30 minutes apart and which documents the moon's entry into the penumbra and umbra as well as its consequent exit, please see http://www.perseus.gr/Astro-Eclipses-2009-12-31b.htm .

Best wishes to everyone for the New Year filled with health and prosperity!

Anthony.


Re: New Computers?

Charles Sinsofsky <charles@...>
 

Hello,

I have loaded sky6 to a vista computer works fine. As to ccd soft 5, I
have a copy that came with my STL11000M camera and its does not work with
vista. After loading the application a dll Apogee32.dll does not exist and
it aborts the application. I am trying to find exactly what the apogee32.dll
does and why since this was a fresh install 'done multiple times just to be
sure' fails each time, so I would say till software bisque announces a fix
for this I would suggest to say that ccd soft does not work very well with
vista.so far.



If you are going to use a usb port expander with any SBIG usb based camera,
make sure it is iso-syncronous compatible, if not you will not be able to
get images processed from the camera to your pc.



Just some thoughts.

Thank you

Charles







From: ap-gto@yahoogroups.com [mailto:ap-gto@yahoogroups.com] On Behalf Of
gilchriswa
Sent: Thursday, December 31, 2009 1:11 PM
To: ap-gto@yahoogroups.com
Subject: [ap-gto] New Computers?





I'm almost certain this question has been asked before, and I hate to bother
the group with this, but I could not find the right messages with a brief
search. I will need to replace my old laptop computer soon, and none of the
new ones has a serial or parallel port. They also run Vista instead of the
old XP-Pro I've been using. I assume that there are port expanders or such
that plug into a USB port and provide an RS-232 serial port for connecting
to my AP-1200 mount. Does anyone have any experience or recommendations
relating to these devices? Do any of them have parallel ports? I still use
an old parallel port ST-7 as an autoguider. Is Windows Vista compatible with
The Sky-6 and CCDSoft software I am currently using, or will I need to get
an update on those programs? Thanks for any help that anyone can provide.

Allen Gilchrist


Re: New ASCOM Driver .48

Don Anderson
 

That's good to hear
Thanks Ray
Don

--- In ap-gto@yahoogroups.com, "Ray Gralak &#92;(Yahoo Groups&#92;)" <yahoo@...> wrote:

Hi Don,

I looked at your log file and saw the timeouts but the driver recovered in each case. It doesn't look like there was a
significant problem.

-Ray

-----Original Message-----
From: ap-gto@yahoogroups.com [mailto:ap-gto@yahoogroups.com] On Behalf Of Don
Sent: Wednesday, December 30, 2009 10:07 PM
To: ap-gto@yahoogroups.com
Subject: [ap-gto] Re:New ASCOM Driver .48



Hi Ray
I have been following this thread re communication error in Ver.48 of the ASCOM driver. I reviewed my files and see
they contain
what appears to be a com errors interspersed throughout the file. Not sure if this is what Yves and Sam are referring
to or not but I
thought I would upload one of my shorter files for your review.
It is located in Files&#92;New AP ASCOM Driver&#92;ASCOM Log Files&#92;Don's Log Files.
Hope this helps
Happy New Year
Don

--- In ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> , Yves Laroche <yves.laroche@> wrote:

Thank you very much Sam for your fast response. You did exactly what I
asked you before. Thanks.



I really don't know what to think about your results. I thought that your
problem was the same as mine but it seems not. According to your results, I
will have to try version 0.47 to see if my port 2 connection may behave
differently. However, by memory I always got retransmit communication
errors.



The best way to help to pinpoint your problem is to send your logs to Ray.



Best wishes to you all. Happy New Year 2010!



Regards,

Yves





_____

De : ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> [mailto:ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-
gto%40yahoogroups.com> ] De la part de
Sam
Envoyé : 30 décembre 2009 20:51
À : ap-gto@yahoogroups.com <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com>
Objet : [ap-gto] Re:New ASCOM Driver .48





Good Evening Yves,

Tonight I loaded driver version .48 and moved the serial port connection to
port 2 (the lower connection). Unfortunately, I did not see a change in the
behavior of version .48 of the driver. Whan I returned to version .47 either
port worked flawlessly. I hope this is what you asked me to test and that
the results (good or bad) are presented here effectively for your needs. I
have noticed that the number of errors reported by the .48 driver is about
1/4 of the resends. I see no errors with the .47 driver. I will try to send
a log file in the next few days to the AP files site to see if Ray can tell
me what I am doing wrong (as I truly suspect that I am doing something silly
either in the settings or in the program loading method).

My best regards to you and all AP users for a joyous holiday season and a
prosperous New Year!

Sam

--- In ap-gto@yahoogroups. <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> com, Yves
Laroche <yves.laroche@> wrote:

Hi Sam,



Last night I decided to investigate about my communication errors. I found
that the lower serial connection of my GTOCP3 was faulty.



Please would you try to connect your serial cable to the other serial
connection and try in using version 0.48 of the driver? Let me know about
your results. Thanks.



Regards,

Yves





_____

De : ap-gto@yahoogroups. <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> com
[mailto:ap-gto@yahoogroups. <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> com] De la
part de
Samuel Bruce
Envoyé : 30 décembre 2009 09:54
À : ap-gto@yahoogroups. <mailto:ap-gto%40yahoogroups.com> com
Objet : [ap-gto] Re:New ASCOM Driver .48





Yves,

I have experienced many problems with version .48 which I did not have
with
prior versions. I am currently running .47 and everything is perfect!
There
are communications errors and missed commands. I have reset the timeout to
500 but see no improvement. I use a Mach1GTO with GTOPC3. The results with
version .47 are excellent and the driver is so versatile and effective. I
am so appreciative of Ray and AP for this new driver work.

Thanks,

Sam Bruce







__________ NOD32 4730 (20091230) Information __________

This message was checked by NOD32 antivirus system.
http://www.eset. <http://www.eset.com <http://www.eset.com> > com



[Non-text portions of this message have been removed]




__________ NOD32 4730 (20091230) Information __________

This message was checked by NOD32 antivirus system.
http://www.eset.com <http://www.eset.com>



[Non-text portions of this message have been removed]



Re: PEM data

Ray Gralak \(Yahoo Groups\) <yahoo@...>
 

Hi Daniel,

New Member my name is Daniel and I live in France, I received for Christmas a AP900GTO, mount
This is a magnificent Mount and I am very pleased.
Congratulations on your new mount!

I have just a question:
How to back up the PEM data "factory" ? with PEMPRO?

Sorry for my bad English, a translation software help me (school is old).
Your English is fine! Here's what you need to do assuming you have already installed PEMPro, the ASCOM platform, and the
AP driver:

1. If you haven't already, use the Mount Wizard to create a new mount instance. PEMPro defaults to use the old AP driver
so if you are using the new driver you will need to select it in the Mount Wizard.

2. Connect to the mount in PEMPro.

3. Select the "AP Raw PE" tab.

4. Click "From Mount" and wait for the curve to be uploaded into PEMPro.

5. Click "To File" to save the PE Curve to disk.

-Ray