Re: focusmax slew error...anything to be learned from APCC or AP-ASCOM logs


Ray Gralak
 

i am having an odd problem with focusmax. i know you didn't write focusmax but it relates to a slew command
error that is happening ONLY the FIRST time i do a focus run. when my session starts the scope is in park 1. at
the end of the first focus attemp, focusmax issues a command to slew back to it's pre-focus run position. that's
when there is an error. a brief excerpt from the focusmax log is below
There's not enough information to determine what happened.

Have you tried looking at your ASCOM driver logs at the timestamps where the slews failed? That might provide a clue.

For instance, perhaps the mount was parked or tracking was off, and the application failed to unpark or turn tracking on before issuing the slews?

-Ray Gralak
Author of APCC (Astro-Physics Command Center): http://www.astro-physics.com/index.htm?products/accessories/software/apcc/apcc
Author of PEMPro V3: http://www.ccdware.com
Author of Astro-Physics V2 ASCOM Driver: http://www.gralak.com/apdriver
Author of PulseGuide: http://www.pulseguide.com
Author of Sigma: http://www.gralak.com/sigma

-----Original Message-----
From: ap-gto@... [mailto:ap-gto@...]
Sent: Monday, May 7, 2018 5:56 PM
To: ap-gto@...
Subject: [ap-gto] focusmax slew error...anything to be learned from APCC or AP-ASCOM logs



hi ray --




i am having an odd problem with focusmax. i know you didn't write focusmax but it relates to a slew command
error that is happening ONLY the FIRST time i do a focus run. when my session starts the scope is in park 1. at
the end of the first focus attemp, focusmax issues a command to slew back to it's pre-focus run position. that's
when there is an error. a brief excerpt from the focusmax log is below




20:41:27 Focus position = 16517 Avg HFD = 5.84 Avg FWHM = 2.56

20:41:27 Temperature: -273.0 Filter: Lum (slot 4)

20:41:27 ** AutoFocus Completed **

20:41:27 Focus time: 190 sec

20:41:27 Performing return slew...

20:41:27 Slewing: 89.6768 degrees

20:41:27 RA: 23:04:12.4 Dec: +55:29:10.0 (Topo)

20:41:28 Telescope Slew failed on Trial 1

20:4 1:29 Telescope Slew failed on Trial 2

20:41:32 Telescope Slew failed on Trial 3

20:41:33 ** AcquireStar not completed **

20:41:37




i notice when this error occurs the return slew command is around 90+/- degrees (focus initiated from the park1
position). in subsequent focus runs throughout the night, the return slew command is much, much smaller
(<20deg) and there are never any problems.




i have looked at the APCC and AP ASCOM driver logs but i have no understanding of what i am looking at to see
if there is a clue to the problem. Steve Brady (focusmax) was wondering if it has something to do with my horizon
limits (but i believe those dont impact GOTOs but only tracking below horizon limits - around 25deg)




the focusmax log excert from above is from 5_May_2018, local time 20:41:27-20:41:33




i have a complete focusmax log file as well as APCC and AP ASCOM logs in zip file on dropbox that cover this
time span of the focus run. if you are able/willing to look at them i can make the dropbox link available to you.




thank you




Lee Buck





Join main@ap-gto.groups.io to automatically receive all group messages.